Hangar.no
Foto: Avinor
  • Forsiden
  • Norge
  • 53 millioner passasjerer på Avinors-flyplasser i året som gikk
Norge

53 millioner passasjerer på Avinors-flyplasser i året som gikk

 

Rundt 53 millioner passasjerreiser reiste gjennom flyplassen som ligge runder Avinor i året som gikk. Dette er en økning på 4,1 prosent sammenlignet med i 2016.

Avinors flyplasser hadde med det en samlet vekst på ca. 2,1 millioner passasjerer, hvor Oslo lufthavn stod for 1,7 millioner av denne veksten (6,6 prosent). Ut over hovedflyplassen var det Tromsø med 8,7 prosent som hadde størst vekst i tillegg til Bergen med 2,8 prosent, og Harstad/Narvik med 6,2 prosent.

-Hovedårsaken til passasjerveksten er en bedring i norsk økonomi, med større optimisme både hos bedrifter og privatpersoner. Også internasjonalt er det en økonomisk oppgang som påvirker besøkstallene til Norge positivt, kommenterer konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Ikke uventet har veksten i nord fortsatt

– Avinor har hatt en offensiv nordområdestrategi i mange år. Utbygginger og utbedringer en rekke steder er ment å møte den stadig økende turisttrafikken. Luftfarten har en avgjørende rolle for nasjonal verdiskaping, og da spesielt i Nord-Norge, der trafikkveksten enkelte plasser er svært høy, sier Falk-Petersen.

Kalkylene for kommende år og det neste lover godt for flyplasser i Nord-Norge.

– Vi forventer en videre vekst i omtrent samme takt, og aktuelle prosjekter de neste årene er utbygging i Tromsø, bygging av ny lufthavn i Bodø, vurdering av ny lufthavnstruktur i Lofoten, Ofoten og Vesterålen, vurdering av ny lufthavn i Hammerfest, samt etterhvert ny lufthavn på Helgeland, avslutter Falk-Petersen.

Nye, populære ruter viktig for turistnæringen

Ruten Tromsø-Frankfurt har vært en suksess gjennom fjoråret. I tillegg har Tromsø fått nye ruter til Palma og Gdansk. Sistnevnte startet i desember, og har fått en god start. Ellers har Widerøes nye ruter fra Oslo til Leknes og Svolvær vært vellykkede, likeledes kapasitetsøkningene på rutene fra Mosjøen og Mo i Rana til Oslo.

-Avinors lufthavn-nettverk, sammen med populære ruter, bidrar til å gjøre Norge mer tilgjengelig for besøkende fra inn- og utland. Gode flyruter er viktig for å sikre turisme hele året, og særlig viktig for utviklingen av reiselivet i Nord-Norge, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør Innovasjon Norge.

Desembertall bekrefter trenden for 2017

Passasjerveksten i desember var på 1,6 prosent sammenlignet med fjoråret. Blant Avinors ti største lufthavner var det sterkest prosentvis passasjervekst på Tromsø (7,9 prosent), Ålesund (4,2 prosent) og Bergen (2,9 prosent). Oslo lufthavn vokste mest i antall passasjerer, med en økning på over 48 000.

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Tidligere SAS-Dash 8 fikk problemer med nesehjulet i Peru

Hans Olav Nyborg

Loganair presenterer strikkeinstallasjon på Bergen lufthavn til støtte for strikkefestival

Jan-Kåre Folstad

Worldwide Flight Services skal drive sjømatsenteret ved Oslo lufthavn

Hans Olav Nyborg