Hangar.no
Foto: Vidar Sandnes
  • Forsiden
  • Norge
  • Mange reisende i juli kom overraskende på grensekontrollen på Gardermoen
Norge

Mange reisende i juli kom overraskende på grensekontrollen på Gardermoen

Det oppstod lange køer i terminalen på Oslo Lufthavn tirsdag morgen. Årsaken, grensekontrollen hadde ikke regnet med at det var så mange reisende så tidlig, og at flyene kunne komme før tiden.

Køene skal ha stått fra passkontrollen og tilbake mot taxfreebutikken på et tidspunkt.

-Vi fikk en del store fly fra Asia som landet 45 minutter før tiden. Den siste timen før dagvaktene kom på var det derfor for lav bemanning, sier Solfrid Nyheim, fungerende seksjonssjef for grensekontrollen ved Oslo Lufthavn til NRK. 

Hjelper lite med ny utvidet passkontroll når bemanningen uteblir – Foto: Hans O. Nyborg

Det hjalp lite at det er montert opp automatiske passkontroller som skal få bort køene og sørge for at passkontrollen går raskere. Disse automatene er det bestemt at det skal være bemanning på, og da bemanningen uteble ble det heller ikke mulig å sjekke passet automatisk.

Til tross for at det samme problemet oppstår hvert år, ble det på nytt med utvidet område for passkontroll, køer også denne sommeren.

Oslo Lufthavn beklager overfor de reisende, men er klare på at det er politiet som har ansvar for å bemanne passkontrollene.

– Vi opplever lange køer i morgentimene. Det er politiet som har ansvar for bemanningen ved passautomatene, men det er beklagelig at køen oppstod sier Lasse Vangstein, kommunikasjonsrådgiver i Avinor til NRK. 

I følge Oslo Lufthavn har det blitt varslet i god tid overfor politiet og publikum hvor mange reisende det vil være hver dag i sommer. I tillegg sier Vangstein til NRK at det ikke har vært noe uvanlig med avganger eller ankomster tirsdag.

Grensekontrollen på Oslo Lufthavn bemanner passkontrollene ut i fra tall de får fra Avinor, her blir det ikke tatt høyde for at fly kan være på plass før tiden eller forsinket. Det er heller ikke lagt opp til ekstra bemanning dersom det skulle komme ekstra avganger som ikke er planlagt på forhånd.

I mai, juni og juli 2017 var det kaotiske tilstander på Oslo Lufthavn, da manglet det bemanning på flere store utfartsdager gjennom sommeren. Da den nye passkontrollen ble bygget og åpnet i fjor høst, skulle det hjelpe på for å unngå køer sommeren 2018.

 

Foto: Vidar Sandnes etter avtale 

 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Krever at SAS endrer vilkårene til ny tjeneste

Ansatte på Oslo Lufthavn kan måtte betale 10.000 for å parkere

Hans Olav Nyborg

Skal fly 50 tonn laks fra Evenes i uken – Vil unngå lastebiler til Oslo

Hans Olav Nyborg