Foto: Hans O. Nyborg

Beslutningen hos Air France om å fase ut samtlige Airbus A380 innen oktober 2022, har både sjokkert bransjen og ikke minst flyprodusenten Airbus.

For da selskapet la frem sitt økonomiske resultat 30. juli, ble det også gjort klart at flyselskapet ikke ønsker å fortsette bruken av kjempeflyene frem til den opprinnelige datoen i 2024. Selskapet velger å fase ut flytypen helt inne oktober 2022, altså kun tre år til.

Det franske flyselskapet feirer i oktober i år at det er ti år siden det første Airbus A380 ankom flåten. I løpet av seksårsperiode mottok selskapet 10 slike fly.

Uøkonomisk og lite CO2-vennlig

Unfer pressekonferansen til Air France ble det fra selskapets side gjort et nummer ut av flytypen Airbus A380 er uøkonomisk, og en flytype som kun er utgifter for selskapet. I dag sier det franske selskapet at de ikke klarer å få økonomisk fortjeneste ut av flytypen, på de flyplassen dette benyttes til i dag.

Første A380 som ble levert til Air France i 2009. – Foto: Airbus

Flere av flyselskapene som opererer A380 i dag, har også fått kalde føtter hva kommer til at flyene er lite CO2-vennlige. Airbus A380 ble bygget på teknologi fra årene 2000 til 2005. Lite har endret seg i videreutviklingen av flytypene, og flere selskap har sine fly fra perioden 2006 til 2010.

Air France har nå stanset sitt pågående arbeide med å bygge om og oppgradere Airbus A380-flåten når det kommer til de eldste flyene. I følge selskapet er dette svært lite lønnsomt, og umulig å få skrevet av i løpet av de neste tre årene.

Leasingselskap får problemene

Fem av de ti A380-flyene Air France har i flåten eies av leasingselskapet Dr. Peters Group, samme selskap som nå har fått flere brukte A380 tilbakelevert fra Singapore Airlines. Kun ett av disse flyene har leasingselskapet klart å kvitte seg med ved å selge det til det portugisiske selskapet HiFly, minst to av de andre flyene er så godt som hugget opp. Flere følger etter.

Airbus A380 flyr testflyvninger i 2006 – Foto: Hans O. Nyborg

ANNONSE
Forrige artikkelNok et selskap trekker bestilling på 737 MAX
Neste artikkelBremsene sviktet, fly kolliderte med terminalbygg i Australia