
Airbus har måtte se langt etter sitt forventede salg av gigantflyet Airbus A380, målet var å selge 30 fly i 2012.
I følge flyprodusenten har salget av de største flytypene for det sivile markedet som Boeing 747-8 og Airbus dobbeltdekker bremset kraftig opp.
For den europeiske fabrikken er trolig mye av årsaken til det stupende salget relatert til funnene av store sprekker i vingepartiet på de flyene som til nå er levert.
Så langt har Airbus kun solgt fire fly av denne typen, og det er russiske Transaero som har lagt inn ordren. I februar i år gikk salgsdirektøren i Airbus ut i media og fortalte at de hadde beregnet seg fram til at salget ville ende på 30 fly i løpet av året.
Boeing vinner kampen om store fly
Det blir den amerikanske flyprodusenten Boeing som henter det lengste strået i kurven når antall store fly skal telles opp i form av salg.
Selv om også Boeing sliter med å få solgt sin nye versjon av jumbojeten 747-8, har de en fordel som Airbus så langt ikke har, de kan selge sitt kjempefly som både passasjerutgave og fraktutgave.
Det er nettopp her styrken hos Boeing ligger, for salget av fraktversjonen har nådd 70 fly så langt, med 36 i passasjerutgave.
Siste type fly med fire motorer
Boeings 747 og Airbus A380 er de to siste flytypene i markedet i dag med fire motorer. Dette har også vist seg å være en bremseeffekt for salget. Flyselskapene er skeptiske til både drivstofforbruk på fire motorer, vedlikeholdskostnader, og for A380 har det vært en rekke episoder med motorene som har ført til store utgifter for de som opererer flytypen.
Airbus har avsluttet produksjonen av sin A340, det i sterk konkurranse mot Boeings 777 som har vunnet slaget, mye på grunn av at flyet har to motorer og er bedre økonomisk gevinst mot det å ha fire.
Må kutte kostnader
Airbus på sin side må kutte store kostnader i produksjon av sin A380, flytypen har blitt for dyr for fabrikken å opprettholde på samlebåndet.
Flyprodusenten arbeider hard med å forsøke å kutte ned på antall timer det tar å bygge en av gigantflyene, noe som igjen vil bety at de ikke får startet å bygge neste tidsnok.
For målet er at fabrikkene i Frankrike og Tyskland som i hovedsak setter sammen flyene, skal klare å bygge antall fly raskere og billigere.
Så langt har flyselskap og andre kunder lagt inn ordre for totalt 257 Airbus A380, det er bare litt over halvveis til de 440 flyene totalt som er beregnet for at A380 prosjektet skal gå i pluss.
Saken fortsetter under bildet!

Interiøret skaper hodebry
Den største tidstyven for Airbusfabrikkene i Hamburg er at flyselskapene har lagt ned enormt arbeide i å forme og utarbeide sitt helt egne og spesielle design på interiøret i kabinene.
Flere av interiørvalgene er svært kostbare og innviklet for fabrikken å installere.
Som regel bruker fabrikken 10 uker på å sette inn interiøret i en A380, mot bare tre uker på en A330, selv om det er to etasjer som skal fylles på for A380 burde det alikevel i følge fabrikken kunne la seg gjøre å fullfør dette arbeidet på seks uker.
Bransjen er skeptiske til om Airbus i det hele tatt vil komme i mål med å kunne gå ut av A380-programmet med gevinst.