Airbus truer med å saksøke kunder som kansellerer flykjøp

Foto: Hans O. Nyborg

Den europeiske flyprodusenten Airbus er ikke nådig mot kunder som velger å kansellere sine bestilte fly. I et intervju i franske medier sier direktør i selskapet, Guillaume Faury, at en ting er å utsette en leveranse, eller endre flytype, men kansellering vil medføre søksmål.

-Vi forsøker alltid å finne andre utveier enn å gå rettes vei med et søksmål, men hvis et flyselskap, og det skjer, ikke vil ha sine fly og ikke er villig til å endre bestillingen til andre flytyper eller utsette leveransen, da har vi ingen andre valg, sier direktøren i følge Reuters.

I følge eksperter på luftfart som Reuters har snakket med, er det høyst uvanlig at Airbus eller flyprodusenten går offentlig ut med slike advarsler. Samtidig krever tiden luftfarten er inne i nå andre fremgangsmåter, og her har en sett en mer aggressiv flyprodusent den siste tiden.

For Airbus er det ingen unnskyldning at verden har vært rammet av koronaviruset heter det. Produsenten må på samme måte som alle andre beskytte sine inntekter og stå hardt på kravene der.

Airbus skal ha advart flere flyselskap mot å si opp kjøpsavtaler på fly.

Hans Olav Nyborg har stått bak Hangar.no siden år 2000. Nettsiden har tatt for seg nyhetsbildet fra luftfart i både Norden og i det internasjonale markedet. Gjennom de siste 18 årene har fokus for bloggsiden ligget på hendelser og ulykker innen luftfarten. Nyborg har jobbet som journalist og fotograf innen TV, radio og avis siden 1988. E-post: hansolav@hangar.no