Amerikanske stealth-bombefly besøkte Norge

NTB

To eksemplarer av det amerikanske stealth-bombeflyet B-2 Spirit landet tirsdag for første gang i Norge. Forsvarsministeren vil ha flere slike besøk av allierte.

– De amerikanske flyene har gjennomført samtrening med våre F-35A og andre styrker og kommer for å etterfylle drivstoff på Ørland. Dette er første gang B-2 lander på norsk jord, forteller oberst Martin Thu Tesli, sjef for 132 luftving, til Teknisk Ukeblad.

Et detasjement bestående av tre B-2 Spirit og 150 soldater har siden august vært stasjonert på Keflavik på Island. Tirsdag kom flyene til Ørland flystasjon for å fylle drivstoff og gjennomføre besetningsbytte, ifølge NRK.

Siden 2018 har amerikanske luftstyrker jevnlig trent og operert i Europa med allierte og partnere. For to og et halvt år siden var fire fly av typen B-1B Lancers stasjonert på Ørland for å trene med norske styrker.

B-2-flyene lander som regel på flyplasser utenfor USA kun én gang i året, opplyser en av pilotene til NRK.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) ønsker mer tilstedeværelse fra allierte her i landet – både for at de skal bli bedre kjent med norske forhold og for å trene sammen, sier han til NRK.

Han tror ikke besøket vil vekke reaksjoner fra Russland og påpeker at Forsvaret gjennomfører øvelser jevnlig, også med B-2-flyene.

– De er her nå i en time eller to for å fylle på drivstoff. Det er en del av normalbildet at vi har felles aktivitet med nære allierte, sier Gram.

(©NTB)

ANNONSE
Forrige artikkelLeasingselskap: Konkursrammet Indisk flyselskap har rotet bort flydeler
Neste artikkelFærre reiser med fly enn før pandemien