Tromsø lufthavn - Foto: Hans O. Nyborg

Avinor skal ha funnet flere fiberbrudd i sitt søk etter feilen da flytrafikken i Nord-Norge ble rammet forrige uke.

-Ja det stemmer vi fikk inn flere tilsvarende fiberbrudd da de jobbet med å søke etter feilen på det første bruddet som ble oppdaget i Nord-Norge tidlig fredag, sier Jan-Gunnar Pedersen, konserndirektør for flysikring i Avinor til NRK.

I følge NRK tok det over fem timer før Avinor hadde systemene tilbake i full drift. En av utfordringene for det statelige selskapet var at linjene for datatrafikk måtte rutes om for å få alt tilbake i normal drift.

-– Vi valgte preventivt å rute om datatrafikken for å beskytte kontrollsentralen i Bodø, som har ansvar for luftrommet fra Røros i sør til Nordpolen i nord. Det gjorde også at konsekvensene på våre største lufthavner, som Tromsø, ble mindre enn det kunne blitt, legger Pedersen til overfor NRK.

Avinor hevder at det ikke er noen sammenheng mellom de to hendelsene med stengt luftrom i Sør-Norge torsdag, og det samme i Nord-Norge fredag.

– Det er rent tilfeldig at dette skjer to dager på rad. Den første hendelsen i Sør-Norge var en komponentfeil på vårt eget utstyr. I nord var det snakk om ett eller flere fiberbrudd som fikk betydning for datatrafikken mellom enhetene våre, sier han til NRK.

Denne uken starter Avinor arbeidet med å nøste opp i hva som gikk galt, og hvor skylden ligger. I tillegg skal det evalueres hva som kan gjøres for å unngå at det skjer igjen.

ANNONSE
Forrige artikkelFørste private flyselskap i Kina henter inn C919
Neste artikkelAmerikansk selskap tar Avinor for retten etter at spansk selskap fikk kontrakt