Flere flyplasser i Europa har startet arbeidet med å innføre 3D-scannere, som skal sørge for at forbudet mot å ta med mer enn 100ml. væske gjennom sikkerhetskontrollen forsvinner. Først ut i Europa er London City Airport som allerede kommende påske vil ta i bruk denne teknologien.

Hjemme i Norge hos Avinor som drifter de fleste flyplasser, er det enda ikke kommet så langt at denne teknologien skal kunne tas i bruk. For mens reisende i Storbritannia skal kunne nye godt at teknologien, og det samme i Tyskland kommende sommersesong, må nordmenn smøre seg med tålmodighet.

Avinor følger teknologisk og regulatorisk utvikling nøye slik at vi kan gjøre gode valg når vi utformer våre sikkerhetskontroller og etablerer prosedyrebeskrivelser for utøvelse av tjenesten ved lufthavnene våre. Vi er klar over teknologien som finnes i securitysegmentet, og har satt det som en målsetning at vi vil ta i bruk denne type teknologi når vi utvikler nye eller oppgraderer våre sikkerhetskontroller ved de enhetene hvor dette vurderes som hensiktsmessig, sier Helene Wattanapradit Jensen som er kommunikasjonsrådgiver i Avinor til Hangar.no.

På direkte spørsmål om når en slik teknologi vil kunne være gjeldene i bruk på Avinors flyplasser her i landet, er det noe som ikke skjer i løpet av de neste par årene. Avinor er i ferd med å bytte ut mye av teknologien som er på flyplasser, men velger i denne omgangen å ikke gå for 3D-scannere.

Avinor gjennomfører per nå en utskifting av enkelte røntgenmaskiner ved forskjellige lufthavner uten at dette medfører innføring av denne type teknologi som muliggjør flytende i håndbagasjen. Nåværende utviklingsplan tilsier at vi vil gjennomføre større oppgraderinger om tre-fire år og at det da vil være aktuelt å ta i bruk teknologien, legger Wattanapradit Jensen til.

Ved siden av at både britiske og tyske flyplasser innfører 3D-scannere for å få fjernet både væskeforbudet og det at elektronikk må fjernes fra håndbagasjen, er flere større flyplasser i USA i ferd med å installere teknologien.

Det spanske driftsselskapet Aena melder også at spanske flyplasser er i ferd med å få rullet ut denne type scannere. På alle spanske flyplasser er målet at det fra 2024 skal være slutt på væskeforbudet, de første ut er Madrid og Barcelona som skal ha på plass dette fra nyttår av i 2024, mens resten av de spanske flyplassen som driftes av Aena skal få teknologien i løpet av året.

I vårt naboland Sverige skal Stockholm Arlanda ta i bruk 3D scannere fra og med i år.

Dagens 2D-scannere klarer ikke å avdekke flytende væske på samme måte som en 3D-scanner. En 3D-scanner vil kunne gi operatøren full kontroll over alt som er i håndbagasjen, og se hva ellers som skjuler seg i bager, kofferter og sekker.

ANNONSE
Forrige artikkelTror ikke på leveranse av 737-7 MAX i 2023
Neste artikkelHenter inn brukte Airbus A330 fra KLM til flåten