+
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Konsernsjef Stein Nilsen i Widerøe ber regjeringen om å kutte flypassasjeravgiften, for å redde norsk luftfart. Onsdag kom flyselskapet med tallene for første kvartal, som viser at bare i april måned hadde Widerøe en nedgang i reisende på nesten 14 prosent.

– Flypassasjeravgiften må bortAkkurat nå er det aller viktigste grepet som politikerne kan gjøre dersom man ønsker en lønnsom og stabil norsk luftfart. Avgiften er utrolig vanskelig for oss å håndtere når vi har en så stor importert prisøkning som vi har fra utlandet, sier Nilsen til NRK.

Avgiften som ble innført i 2016 er i dag på 82 kroner per flygende passasjer, det mener Nilsen både er for høyt på innlandsreisende, og helt unødvendig dersom luftfarten i Norge skal ha gode levevilkår.

Resultatet som Nilsen nå skremmer med er at Widerøe allerede til høsten må foreta kutt i antall flyavganger, dersom det ikke gjøres noe med flypassasjeravgiften.

– Vi er nødt til å fylle flyene bedre enn det vi gjorde i vinter, sier Nilsen til NRK.

For det norske flyselskapet merkes kostnadsøkninger i landet på lik linje med de fleste andre bedrifter. Dette gir seg spesielt utslag i kostnadsøkning på valuta og drivstoff, og kostnadene har her økt med 70 prosent siden 2019. Det har derfor vært behov for å sende noe av kostnadsøkningen videre til kundene og Widerøe har satt prisene noe opp i april. Enhetsinntekten til Widerøe er likevel kun justert på linje med KPI, og langt mindre enn hva kostnadsøkningen skulle tilsi. Resultatet ser selskapet direkte på etterspørselen etter billetter, og for første gang ser Widerøe at totalmarkedet er mindre enn i 2022, heter det i en pressemelding som ble sendt ut fra flyselskapet onsdag.

– Vi kjøper både drivstoff, fly, flydeler og alt som skal til i dollar eller euro, sier Nilsen til NRK.

Nilsen sier kronekursen alene står for en prisstigning på 10 prosent i år, og at kun et fåtall av vinterens flyruter ble drevet med overskudd.

Hos regjeringen er det lite å hente når det gjelder flyselskapet krav om fjerning av passasjeravgiften. Overfor NRK sier Bent-Joacim Bentzen som er statssekretær i Samferdselsdepartementet;

-Regjeringen skal vurdere avgiften, men den må ses på i forbindelse med den ordinære budsjettprosessen.

ANNONSE
Forrige artikkelUSA tillater flere flyreiser fra Kina
Neste artikkelEn tredjedel av Airbus A220-flyene står på bakken med motorproblemer