Foto: Hans O. Nyborg

Den amerikanske flyprodusenten Boeing har nå offisielt gått ut med sine egne tall på kanselleringer av MAX-flyene. En lang rekke medieoppslag har meldt om at det er kansellert alt fra 300 til 400 MAX-fly så langt i 2020.

Boeing skriver selv i en pressemelding at produsenten opplevde å miste bestillinger for tilsammen 60 fly i løpet av juni måned i år. Totalt sier produsenten at den har fått kanselleringer på 323 Boeing 737 MAX-fly siden 1. januar i år, melder NBC.

Det er i følge produsenten utfordringene med at flytypen står på bakken, i sterk kombinasjon med koronaviruset som har satt ordrebøkene langt tilbake.

Produsenten har siden 2014 produsert i overkant av 400 MAX-fly i Seattle i USA. Det totale antallet MAX-fly Boeing har solgt siden flyet ble lansert i 2011 er på 4,636 i mars 2019, da MAX-flyene ble satt på bakken. Nå er tallet sunket til i underkant av 4000 fly totalt, noe som betyr at produsenten siden MAX-flyene fikk flyforbud har mistet nær 600 bestillinger på flytypen.

Utfordringen for Boeing kom i mars 2020, ikke bare på grunn av koronaviruset, men at de fleste kunder som har fly i bestilling, også har hatt en klausul i sine bestillinger at dersom flytypen skulle bli satt på bakken eller ikke kunne leveres innen 12 måneder oppheves alle forpliktelser i henhold til kjøp av flyene. Det er det flere kunder som har benyttet seg av.

Boeing kan også miste en bestilling på nær 100 fly, dersom flyselskapet Norwegian får gjennomslag for sin kansellering av 97 fly, noe selskapet forsøker med en søksmål å få til.

ANNONSE
Forrige artikkelSelskap som designer flykabiner og driver med vedlikehold må ha beskyttelse mot kreditorer
Neste artikkelCovid-19 siste offer