En av de spørsmålene vi får mest av til redaksjonen gjelder om det er trygt å reise med fly til andre land i Europa. Spørsmålet er vel om du virkelig skal ta sjansen på det?

Det er ikke noe galt i selve flyreisen, og ettersom flyselskapene trenger all den støtte de kan få nå er det fristende å svare at det bør du absolutt. Men må du virkelig ta den sjansen nå, og reise med første fly til Spania, Hellas eller andre europeiske land?

I Norge er det mer eller mindre kontroll på virusspredningen, og vi ser ingen dødsfall lengre som følger av smitten. Men i Europa er det bare såvidt begynt å bedre seg i flere land. På verdensbasis er situasjonen en helt annen. Der sprer viruset seg mer og mer og øker i omfang skal vi tre verdens helseorganisasjon.

Sist ut er Brasil, Mexico, deler av USA og India hvor viruset nå herjer godt.

Utfordringen med at vi nå kaster oss på fly til andre land i Europa, er mange. Først og fremst er det reiserådene til Utenriksdepartementet som fraråder reiser til en lang rekke land utenfor Norden eksklusiv Sverige. For det andre kan smitten fort gjenoppstå i flere land, og alt fra flyplasser, hoteller og restauranter kan stenges på kort varsel.

Så er det også en lang rekke med turistattraksjoner som er stengt, eller som har redusert åpningstider i Europa. Mange steder er det innført restriksjoner slik at en ikke får sett alt, eller at det bare er lokal innbyggere som får komme inn.

I tillegg er det dette med ansiktsmaske på flyplassen, i flyet, på hoteller, i drosjer og på mange shoppingsentra som kan være en ubehagelig opplevelse i varme strøk. Flere steder i Europa er det innført maks grenser for hvor mange som kan ta en heis, rulletrapper, være sammen i en drosje, ta ferger og båt, tog eller annen transport.

De fleste flyselskapene har strenge regler for flyreisen, også med hensyn til at du ikke får ta med mye håndbagasje, ingen servering av mat eller drikke ombord, og flere har innført køordning med å rekke opp hånden for å gå på toalettet ombord.

Så er det også dette med at landegrenser kan stenges på kort varsel, karateregler utvides både i Norge og andre steder. Spørsmålet er om du virkelig vil ta sjansen på det som er så usikkert. Har du sjekket landet du skal til, har de karantenregler? Hva skjer om landet stenger grensene og flytrafikken stanser opp? Har du forsikring som dekker dette?

Vi svarer de fleste av våre lesere som spør, dette bør du bestemme selv, men tenk deg nøye om, er det så viktig å komme seg avgårde på ferie utenlands sommeren 2020, eller kan det vente til våren 2021?

Hans Olav Nyborg
Redaktøren

ANNONSE
Forrige artikkelFlyr samtlige A380 til Mojave-ørken i USA – Regner ikke med at alle kommer tilbake
Neste artikkelLevel Europe er konkurs