Illustrasjon

Norske bedrifter har spart milliarder på å avholde digitale møter, fremfor å ta fatt på en fysisk reise med ansikt til ansikts møte.

I 2020 hadde norske arbeidsgivere en nedgang i utbetalt diett for overnattingsreiser på 45 prosent melder E24. Det er Simloyer som har regnet ut at norsk næringsliv har spart 2,76 milliarder kroner blant annet på diett og kilometergodtgjørelse.

For luftfarten er tallene dårlig nytt når en helbredelse nå står for tur. Bedrifter over hele verden, også i Norge, har blitt komfortable med at et møte kun er en lenke på e-posten unna.

Regnestykke Simployer har satt opp inneholder ikke utgifter til for eksempel flyreiser og andre utgifter som arbeidsgiver dekker skattefritt direkte eller på bakgrunn av bilag fra den ansatte. Regner man med reduksjonen i slike utgifter, er det grunn til å anta at det besparte beløpet blir mangedoblet.

– Når man er på jobbreise er det flere måter for arbeidsgivere å dekke utgiftene på. Det kan skje ved utbetaling av utgiftsgodtgjørelser (som diett og kilometergodtgjørelse), refusjon av utgifter etter bilag eller ved at arbeidsgiver betaler utgiftene direkte. Ved reise etter regning eller når arbeidsgiver betaler utgiftene, skal det ikke innrapporteres så lenge det er skattefritt. Disse kostandene er det derfor ikke mulig å hente ut fra a-meldingen, sier Espen Øren i Simployer.

Men det er mye som tyder på at ansatte i fremtiden vil la flyreisen vente til det er ferie, og heller benytte seg av en lenke til et digitalt møte.

ANNONSE
Forrige artikkelEU krever at Alitalia-navnet blir dumpet
Neste artikkelWest Atlantic 737 fikk skader etter hard landing