Hangar.no
Foto: Hans O. Nyborg
Internasjonalt

easyJet-fly landet så hardt at understellet ble ødelagt

Et Airbus A319 fly fra selskapet easyJet fikk ødelagt deler av understellet da det landet på flyplassen i Munchen. Hendelsen fant sted sommeren 2017, nå er rapporten utgitt av Air Accident Investigation Branch i Storbritannia som peker på at flyets datamaskin hang seg opp.

Pilotene hadde flyet på ankomst med ILS til rullebane 26L inn til flyplassen i Tyskland og var på rundt 420 meter da Flight Management Guidance
Computer (FMGC) feilet. Pilotene fikk problemer med å endre hastigheten inn mot rullebanen, de valgte å koble ut autopiloten og autothrus for å fly inn manuelt.

Like etter dundret flyet i dekket på rullebanen og pilotene oppdaget fort at noe hadde skjedd med understellet. Etter landingen viste det seg at nesehjulet og hovedhjulene på høyre side hadde fått store skader i sammentreffet med rullebanen. Dette ettersom flyet hadde hatt for høy fart inn mot bakken og traff denne med en kraft på 3.01G.

Havarikommisjonen skriver i sin rapport at pilotene ikke var klar over at flyet lå på feil høyde i forhold til farten mot bakken på grunn av feilen i FMGC-datamaskinen. Når de først ble klar over dette var det for sent å gjøre noe med det og det ble en særdeles hard landing for alle ombord.

I rapporten blir det pekt på at det er mulig at stressnivået i cockpiten ble for stort til at pilotene klarte å fange opp tidsnok at de kunne unngått å treffe bakken med så mye kraft.

Både nesehjulet med stag og hovedhjulene på høyre side måtte byttes helt ut, i tillegg måtte sprekkdannelser i hjulbrønnene repareres.

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Boeing tilbakebetaler forskudd på 737 MAX til Jet Airways

Hans Olav Nyborg

Dagsrekord for Turkish Airlines sist lørdag

Flere bombetrusler mot fly