EU-domstolen støtter Forbrukerrådet i at kunder av SAS har krav på erstatning

Foto: SAS

Under pilotstreiken i 2019 mente SAS at forbrukerne ikke hadde krav på erstatning for reiser som ble kansellert. Forbrukerrådet var uenig, og får nå støtte av EU-domstolen. Nå kan det være penger å hente for deg som var rammet av pilotstreiken i 2019.

Når et flyselskap avlyser reisen din, er det regler for hva du har krav på. Du skal naturligvis kunne få tilbake det billetten kostet, men i mange tilfeller kan det være snakk om en erstatning i tillegg. Skulle du reist fra Oslo til Roma, vil du få over 6000 kroner. Det får du imidlertid ikke hvis årsaken til kanselleringen er noe flyselskapet ikke rår over, som uvær eller opptøyer.

SAS har ment at de ikke kan noe for at det blir streik, og derfor ikke skal utbetale erstatning til streikerammede passasjerer. Forbrukerrådet har imidlertid ment at en streik ikke er en ekstraordinær hendelse som for eksempel en orkan.

Forskjell på ansatte og værguder

Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet, og forklarer konklusjonen slik:

– Du står ikke like maktesløs overfor egne ansatte som overfor værgudene. Streiken var lovlig, og et resultat av at SAS som arbeidsgiver ikke ble enig med fagforeningene i tide. Derfor mener Forbrukerrådet at SAS skylder penger til kundene som ble rammet av streiken, og det har altså EU-domstolen sagt seg enig i.

Pressesjef John Eckhoff i SAS mener derimot at flyselskapet ikke skylder passasjerene penger, I følge Haugesunds Avis og NTB mener selskapet at omstendighetene rundt kanselleringene ikke faller inn under kravene på erstatning.

– SAS’ utgangspunkt har hele tiden vært at streik er en ekstraordinær omstendighet, som betyr at passasjerer ikke har krav på ekstra standardkompensasjon. Skandinaviske tilsynsmyndigheter og tvisteløsningsorganer har alle vurdert at streiken var en ekstraordinær hendelse, sier Pressesjef John Eckhoff i SAS til NTB.

Ifølge anslag fra SAS dreier det seg om 1, 18 milliarder kroner.*

Da et slikt krav kom opp som en sak i Attunda tingsrätt i Sverige, ble det innhentet råd fra EU-domstolen. Det ligger til grunn for dommen, som altså fastslår at streik ikke fritar flyselskap fra å utbetale erstatning til passasjerene sine.

Blyverket ber nå de som ble rammet av streiken om å kreve SAS for det de skylder.
– Beløpet kan de regne seg frem til på Forbrukerrådets flykalkulator. Tast inn det som skjedde deg under streiken, så får du et svar du kan sende regning til SAS på. Du bør også si at du skal ha forsinkelsesrente, råder hun til.

* SAS har nå justert ned anslaget til en tidel. Gitt at 400 000 passasjerer var berørt, vurderer Forbrukerrådet det første beløpet er mer reellt. Det er ikke kun de som allerede har klaget som kan kreve erstatning. Alle som ble berørt kan sende inn sin klage nå.

ANNONSE
Forrige artikkelHelikopter styrtet i Telemark, en person omkom
Neste artikkel(+) Fremskynder første flyvning for MAX 10 til i dag