EU-kommisjonen: Lufthansa får godkjent oppkjøp av ITA Airways

Foto: Hans Olav Nyborg

Det tyske Lufthansa konsernet har fått grønt lys fra EU-kommisjonen om et oppkjøp av det italienske flyselskapet ITA Airways.

-Kjøpet av ITA Airways styrker internasjonaliseringen av Lufthansa-gruppen. Vi tilbyr våre gjester et betydelig større utvalg av forbindelser og destinasjoner, og med 5-stjerners knutepunkt i Roma utvider vi også vårt premiumtilbud og bedre forbindelser i strategiske fremtidige viktige markeder sør for ekvator til vårt nettverk. Til tross for de omfattende og vidtrekkende innrømmelsene, styrker investeringen i ITA Airways Lufthansa-konsernets posisjon i global konkurranse. Vi vil gjøre ITA Airways til en sterk og vellykket del av vårt selskap fremtiden som et internasjonalt flyselskap og sterk merkevare vil støtte oss i å utvide vår posisjon som nummer én i Europa, sier direktør i Lufthansa Carsten Spohr .

Lufthansa Group, det italienske økonomi- og finansdepartementet (MEF) og ITA Airways har uttrykkelig ønsket EU-kommisjonens godkjenning i henhold til konkurranselovgivningen. Med denne godkjenningen fra konkurransemyndigheten er veien nå klar for oppkjøp av en minoritetsandel på 41 prosent i ITA Airways (Italia Trasporto Aereo SpA) og det påfølgende oppkjøpet av de resterende aksjene av Deutsche Lufthansa AG for et kapitalinnskudd på 325 millioner euro, som allerede ble avtalt i mai 2023.

-Godkjenningen fra Brussel er gode nyheter for ITA Airways og Lufthansa og spesielt for alle passasjerer som flyr til og fra Italia. Vi ser frem til å ønske ITA Airways og dets fremragende ansatte velkommen som en Nytt medlem av vår flyselskapsfamilie veldig snart. Avgjørelsen er også et tydelig signal for sterk flytrafikk i Europa, som kan hevde seg i global konkurranse, sier Spohr.

Transaksjonen forventes å avsluttes i fjerde kvartal 2024. Dette krever både forhåndsimplementering av rettsmidlene som er forhandlet med EU-kommisjonen og godkjenning fra andre konkurransemyndigheter utenfor EU. Opsjoner for kjøp av de resterende aksjene i ITA Airways er avtalt mellom Lufthansa Group og MEF og kan tidligst utøves fra 2025.

ITA Airways ble grunnlagt i november 2020, startet sin virksomhet 15. oktober 2021 og har i dag rundt 4 860 ansatte. Med base i Roma fraktet flyselskapet nesten 15 millioner passasjerer i fjor og har en moderne flåte på 96 Airbus-fly, inkludert 23 langdistanse- og 73 kortdistansefly.

ANNONSE
Forrige artikkelFly på vei til Oslo mistet kabintrykket – Måtte returnere
Neste artikkelÅpner for å gi direktetildeling av luftambulanse drift