Illustrasjonsfoto:

Det amerikanske luftfartstilsynet FAA advarer mot en kraftig økning i antallet utagerende passasjerer. Det er rapporter fra flyselskapene i USA som når nye høyder hva angår passasjerer som skaper trøbbel for sikkerheten ombord i fly.

Mens FAA i et normalt år mottar mellom 100 og 150 innrapporterte saker om utagerende passasjerer, har det fra februar i år og frem til 1. mai kommet inn hele 1300 slike rapporteringer.

Dette er en ny rekord i antallet innrapporterte hendelser, og FAA har aldri målt flere tilfeller enn de månedene som har gått siden februar i år. I følge FAA er tallene oppsiktsvekkende ettersom tallet på antall passasjerer som reiser totalt er det laveste noensinne.

NBC i USA melder i dag at rapportene  inkluderer uregjerlige oppførselen fra passasjerer som nekter å overholde påbud om munnbind, drikker for mye og tar del i fysiske eller verbale overgrep, som FAA delvis betegner som alvorlig sikkerhetsbrudd.

I USA kan passasjerer få bøter på opp til 35.000 amerikanske dollar, samt fengselsstraff for å ha angrepet eller truet flyselskapets ansatte eller medpassasjerer.

Av de rapporterte tilfellene har FAA så langt identifisert potensielle krenkelser i rundt 260 saker. Munnbind ombord i fly ble nylig bestemt å fortsette som et krev frem til september i år på flyvninger i USA og til og fra landets flyplasser.

Hans Olav Nyborg har stått bak Hangar.no siden år 2000. Nettsiden har tatt for seg nyhetsbildet fra luftfart i både Norden og i det internasjonale markedet. Gjennom de siste 18 årene har fokus for bloggsiden ligget på hendelser og ulykker innen luftfarten. Nyborg har jobbet som journalist og fotograf innen TV, radio og avis siden 1988. E-post: hansolav@hangar.no