Foto: Birgit Dannenberg

SAS har for mange vært flaggskipet i nordisk luftfart. Det har i lang tid vært Fagforbundets foretrekkende flyselskap på grunn av at selskapet har hatt gode arbeidsforhold for de ansatte. Den nordiske modellen har tidligere stått sterkt i selskapet. Nå er situasjonen en helt annen skriver forbundet i en pressemelding.

– Når SAS tilbyr pilotene en tariffavtale på 10 år uten streikerett er det fagforeningsknusing. Den nordiske modellen har alltid vært hjørnesteinen i et anstendig arbeidsliv. Nå forsøker SAS å rasere modellen, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Torsdag kom det frem i en artikkel hos E24 og VG at pilotene hadde tilbudt en tariffavtale uten streikerett i seks år, mens SAS krevde minimum åtte år og helst ville ha en tariffavtale på 10 år uten streikerett.

– SAS har sagt at de trenger en avtalelengde på ti år for våre tariffavtaler, sier  leder for Norske SAS-flygeres forening Roger Klokset til E24.

– Tariffavtaler i Norden har som regel en lengde på to eller tre år. Noe som er gunstig når vi vet hvor fort samfunnsutviklingen endrer seg. SAS ville ha en tariffavtale for de ansatte på 10 år uten mulighet til å inngå konflikt. Noe som demonstrer hvor vrien og vanskelig ledelsen har vært, sier Mette Nord.  

– Pilotene forsøkte å komme SAS i møte ved å møtes på halvveien, noe som viser hvor langt de egentlig har strukket seg. Fagforbundet gir sin fulle støtte til de streikende som kjemper for faste ansettelser og anstendige arbeidsforhold, sier lederen av Fagforbundet.

– Dette tåler ikke dagens lys. Jeg er sjokkert. Det er ingen god grunn for Fagforbundet å fortsette å bruke SAS når fagforeningsknusing er det store målet. Vi må gjøre en grundig vurdering fremover, alle skal ha organisasjonsrett og streikerett. Det er dette som nå står på spill, avslutter Nord sier Mette Nord.

ANNONSE
Forrige artikkelHar fått godkjent først runde i chapter 11
Neste artikkelMeninger: Stakkars alle jeg traff på min hjemreise…