Hangar.no
Internasjonalt

Fant Air France-flyvrak på havbunnen etter 65 år (Video)

Etter 65 år på havets bunn ble vraket etter Air Frace-flyet F-BAZS, et Lockheed L-749A Constellation funnet. Det er tyrkiske marinedykkere med en miniubåt som under et søk på havets bunn utenfor Fethiye i Tyrkia, fant flyvraket på 260 meters dyp 2. februar i år.

Det var i august 1953 at flyet med 42 personer ombord fløy fra Roma mot Beirut. Da flyet var over Tyrkia fikk flyet så kraftig turbulens at en av de fire motorene på flyet løsnet fra vingen og falt av. Etter denne hendelsen mistet flyet høyde raskt og pilotene valgte å forsøke å lande flyet på havet utenfor Fethiye.

Air France Constellation

Fire av passasjeren omkom i forbindelse med evakueringen av flyet. Men resten av de 42 ombord overlevde. Flyet landet på havoverflaten og det tok over en time før det sank ned til bunnen.

På denne tiden var det ikke noe utstyr i Tyrkia eller landene rundt som kunne brukes for å heve flyet eller hente opp deler fra det. En havarirapport utgitt av BEA i Frankrike konkluderte med at et propellblad på den tredje motoren hadde løsnet under flyvning, noe som ga enorme vibrasjoner. Motoren endte med å løsne fullstendig fra vingen og ødela den fjerde motoren da den falt av.

Videobilder fra havbunnen viser at flyet i stor grad er helt fra cockpiten og bakover, med motor en og to fortsatt montert på vingene. Propellene vitner om sammenstøtet med havoverflaten da de er bøyd og vridd.

På bildene kan en fortsatt lese tydelig Air France-titlene på flyet og se den blåfargede linjen på flykroppen som går langs vindusrekken.

Hva som videre skal skje med flyvraket er ikke noe som er avgjort enda. I Frankrike håper mange at flyet får ligge i fred som et minne over de fire som mistet livet i ulykken.

Se video fra TV-kanalen TRT; (Tyrkisk):

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Boeing tilbakebetaler forskudd på 737 MAX til Jet Airways

Hans Olav Nyborg

Dagsrekord for Turkish Airlines sist lørdag

Flere bombetrusler mot fly