Illusrasjonsbilde

Droneobservasjonene ved Bergen lufthavn Flesland 19. oktober i år gikk hardt ut over flyselskapet Widerøe. Med 20 kansellerte fly og rundt 1000 passasjerer som ble rammet, skapte det enorme følger for selskapet melder UAS Norway.

Det var to av selskapets piloter som varslet om det de antok var en drone, som igjen fikk hele flyplassen til å stenge.

-– Alt vi hadde planlagt gikk i stykker og måtte planlegges på nytt. Konsekvensene var ca. 20 kansellerte fly, rundt 1000 passasjerer påvirket direkte, mange mange flere enn det ble påvirket indirekte på grunn av forsinkelser og og ytterligere kanselleringer på rutenettet. Forsinkelsene var store og de varte i minst et og et halvt døgn, nærmere to sa flygesjef Helge Anonsen i Widerøe under Security Summit som UAS Norway arrangerer på Forus utenfor Stavanger denne uken.

Widerøe fikk en ekstrautgift på rundt to millioner kroner som følger av dette.

De operative planene våre for den dagen og den neste ble revet i fillebiter. Vil anslår at rundt to millioner kroner i direkte kostnader, sa flygesjefen under arrangementet.

Flygesjefen sier til UAS Norway at under slike hendelser skulle det vise seg at verken lufttrafikktjenesten i kontrollsentraler eller kontrolltårn hadde kapasitet eller bemanning for å ta unna alle de ekstra arbeidsoppgavene som kommer i en slik situasjon. Heller ikke Stavanger lufthavn Sola som var alternativ flyplass for flyene som ikke kunne lande på Flesland.

– Du har ikke med deg mer drivstoff enn at du kan gå til én alternativ flyplass, som for Bergen Fleslands del er Stavanger Sola. Den flyplassen har ikke infrastruktur nok til å ta i mot 30-40 flere fly enn det som er planlagt den dagen, sa Aanonsen til UAS.

ANNONSE
Forrige artikkelSkulle få sin første Airbus A350, så ble det nedleggelse
Neste artikkelLuke 17 – Julekalender