FOTO: PER JOHAN NÆSJE

Søndag 7. juni i år mistet et fly fra flyselskapet Airwing bagasje under avgang fra Oslo lufthavn. Bagasjen lå i et oppbevaringsrom over den ene vingen, hvor lokket enten er glemt å bli låst eller har åpnet seg under avgangen.

Etter at pilotene fra Airwing hadde tatt av fra rullebanen på Oslo lufthavn, gjorde flygeleder i tårnet dem oppmerksom på at det lå igjen bagasje på rullebanen. I flere biter.

Pilotene fikk da spørmål om det kunne ha vært en åpen luke eller lokk under avgang, noe pilotene bekreftet at stemte. Et fly fra SAS som lå på kurs for å lande ble bedt av flygeleder om å avbryte landingen for å ta en ekstra runde slik at rullebanen kunne ryddes.

Piloter i et fly fra Norwegian meldte også om at lå fremmede objekter på rullebanen.

Hør opptak av ATC-kommunikasjon mellom tårnet og piloten

-Det stemmer at det denne søndagen ble oppdaget objekter på rullebanen som ikke skulle ha vært der. Inspeksjon av rullebanen ga det resultatet at det ble funnet et håndkle, et solvisir og noen hansker i tillegg til en gul og oransje bag, sier kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen til Hangar.no.

Joachim Wester Andersen, Foto: OSL/Avinor

Han bekrefter at et fly måtte avbryte landingen og vente på at rullebanen ble ryddet for alt som var mistet fra Airwing-flyet.

Pilotene i Beech B200 Super King-flyet fra Airwing skal deretter ha returnert til Oslo lufthavn, hvor bagen med innhold ble hentet før turen gikk videre.

Vitne til hendelsen

Flyentusiast Per Johan Næsje ble vitne til hendelsen da han på dette tidspunktet var på Oslo lufthavn for å dokumentere flytrafikken med sitt videokamera.

-LN-BAA returnerte umiddelbart etter at tårnet ga beskjed om at det var noe som lå igjen på rullebanen, flyet landet rett foran meg der jeg sto på en voll nord for rullebanen, der kunne jeg observere en åpen luke på høyre motor som jeg også fikk tatt bilder av. Jeg så at en bil fra Avinor var ute på rullebanen og fikk plukket opp resten av en bag og noe innhold som lå spredt, sier Per Johan Næsje til Hangar.no.

Flyet fra Airwing parkerte ved tankanlegget på GA-terminalen på Gardermoen og fikk levert tilbake utstyret de mistet.

Vil ikke kommentere hendelsen

Hangar.no har forespurt Luftfartstilsynet om en kommentar til hendelsen, men det har tilsynet valgt å ikke ville gjøre.

Alt innholdet i en hendelsesrapport er unntatt offentlighet. Det betyr at selv om vi har mottatt rapporten, kan vi ikke fortelle hva som har skjedd, sier Karin Myklebust, seksjonssjef flysikkerhetsstyring i Luftfartstilsynet til Hangar.no.

Flyselskapet Airwing har fått mulighet til å uttale seg med en kommentar til hendelsen, men har valgt å ikke gjøre det rundt denne hendelsen.

Her kan du se videoer fra Per Johan med fly som lander og tar av på Oslo lufthavn

ANNONSE
Forrige artikkelAvis: Lufthansa villig til å la Brussels Airlines gå konkurs
Neste artikkelØdela statsministerens fly for millioner av kanadiske dollar