-0.6 C
Oslo
04/03/21
Hangar.no

«Flyskam» i Norden vil ikke gi effekt i Asia – Planlegger 400 nye flyplasser

Mens «flyskam»-effekten brer om seg i Sverige og får noen tilhengere i resten av Norden, er det ingen ting som tyder på at verdens største marked for flytrafikk, Asia, vil høre om fenomenet eller følge dette.

Årsaken er ganske enkel. For mens det er rundt 400 millioner mennesker bare i middelklassen i Kina alene som ikke i utgangspunktet har råd til å fly, sørger flyselskapene for at de får det allikevel. For i stedet for å vente på at middelklassen skal bygge seg opp sparepenger for å kunne ta en flytur til familie og venner, velger flyselskapene å legge prisene så lavt at den jevne kineser har råd til en flytur flere ganger i året.

I følge nyhetsbyrået Bloomberg fløy asiatiske flyselskap 200 millioner flyseter i markedet i 2008. Ti år senere har dette antallet steget til 530 millioner seter som flys rundt i Asia. Lavkostselskapene har samtidig på de siste ti årene økt sin markedsandel fra 30 prosent til over 50 prosent takket være lave priser for flyreisene.

Flere flyselskap har oppskriftene for å tiltrekke seg alle som egentlig ikke har råd til å fly. Med Air Asias store kampanjer som «Nå har alle råd til å fly, også du!» selges flybilletter som aldri før.

Hverken flypassasjerer, flyselskapene eller myndigheter i landene i Asia har noen planer for å redusere antall flyvninger eller utviklingen som bare vokser og vokser for hvert år.

Selv flyprodusenten Boeing har estimert et salg av nesten 45.000 nye fly til Asia de neste 15-20 årene.

Mens flyplasser i Norden krangler om en ekstra rullebane, eller en ny pir som bør bygges, skal Asia alene stå for utbygging av nesten 400 nye flyplasser den neste 30 årene.

India alene har planer om 100 nye flyplasser som rulles ut fortløpende, Kina har startet arbeidet med å bygge 200 nye flyplasser, 100 av disse på 10 år. Resten er godt fordelt ut over Asia.

For de som velger å ikke fly og har bestemt seg for å kjenne på flyskammen, blir i følge avisen Malaysia Today med sine under 0,1 prosent, en dråpe i verdenshavene. Dette i mot et millionantall av asiater som vil fly og kommer til å fly også de neste årene.

Andre saker

Testing av elfly snart i gang mellom Østersund og Røros

Steffen Sundt

Trosser flyskam – Åpner opp flyrute i Sverige igjen

Redaksjonen

Det er faktisk ikke sikkert at nedgangen i flyvning i Sverige skyldes flyskam!

Redaksjonen

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer