Hangar.no
Flyindustri

Flystyrt i Russland: Antonov 148

Flytypen som styrtet i Russland søndag var av typen Antonov 148. En flytype som ble designet og utviklet av flyprodusenten Antonov i Ukraina på 1990-tallet.

For å kunne lansere flytypen i 2004 var den ukrainske produsenten avhengig av russisk samarbeide. Rundt 70 prosent av flyets hardware er produsert av russiske produsenter.

Under Paris Air Show i 2009 ble flyet vist frem for første gang for publikum, og for aktuelle flyselskap som kunder. Det russiske flyselskapet Krasair var første selskap som viste interesse for flytypen, og som året etter i 2005 bestilte ti fly gjennom Ilyushin Finance Leasing Company.

I 2010 tok det russiske statlige flyselskapet Rossiya i bruk flytypen. Men det ble raskt etablert samtaler på kammerset da flytypene kom med en lang rekke feil og mangler. Flyene sto mye på bakken med tekniske problemer, og i tillegg hadde selskapet problemer med å få nok piloter opplært raskt nok til å fly flytypen.

Det var først i 2012 at de tekniske problemene så ut til å ha blitt tatt hånd om, og at det var tilgang på nok piloter.

Samme år mottok det Nord-Koreanske flyselskapet to Antonov 148 fly.

Totalt ble det produsert 42 fly av Antonov 148 til 2017. Men det var kun 38 av disse som er levert til et flyselskap eller en kunde. I 2014 stanset samarbeidet mellom Russland og Ukraina rundt produksjonen av flytypen helt opp. Da stanset alle politiske og diplomatiske forbindelser mellom de to landene, og med det også produksjonen av felles produktet An-148.

Den russiske produsenten VASO annonserte i 2015 at de ville fortsette produksjonen av An-148, uten hjelp fra Ukraina, som i utgangspunktet hadde utviklet og designet flyet. I 2017 ble det derimot bestemt at hele produksjonen skulle legges ned hos VASO og de to siste flyene ble rullet ut av fabrikken.

Foruten en ulykke i 2011 hvor seks personer mistet livet er ulykken sist søndag den andre dødsulykken som skjer med Antonov 148.

På innsiden av kabinen til An-148 – Wikipedia
An-148 under presentasjonen i Paris 2009 – Foto: Hans O. Nyborg
Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Ethiopian Airlines dropper planene om å bestille Airbus A220

Første Airbus A380 er nå hugget opp – Fremtiden for flytypen ser dyster ut

Juli 2018: Airbus fikk kun 8 endelige salg av fly