Prototypen Airbus A321P2F har gjennomført den første flyvningen etter at flyet er blitt ombygd fra et passasjerfly til et fraktfly.

Dette er det første Airbus A321 som gjennomgår P2F (Passenger to Freighter)-ombygging. Det er flyprodusenten Airbus som i samarbeide med ST Engineering og  Elbe Flugzeugwerke (EFW) so står for selve ombyggingen og programmet som skal bygge om gamle A321.

Ombyggingen har som hovedformål å montere inn en stor lastedør i skroget på Airbus-flyet i tillegg til å modifisere selve kabinen til å kunne ta containere og paller med frakt. Nye vegger og et forsterket gulv blir montert inn i flyene. I tillegg blir samtlige av passasjerkabinens vinduer tettet igjen, og den fremre passasjerdøren i flyene blir byttet ut med en mindre dør for mer plass til frakt.

Totalt kan Airbus A321 i fraktutgave ta i mot 14 store containere eller paller. Lasterommet på flyet kan ta i mot 10 stykker LD3 containere med frakt.

Det er selskapet Vallair i Luxembourg som er lanseringskunde for den nye fraktfly-typen, og det første flyet skal etter planen leveres fra Airbus i andre halvdel av 2020. Ombyggingen av dette har også nå startet opp.

Airbus har kalkulert at det vil være behov for rundt 1000 slike mindre fly som bygges om til fraktfly i tiden fremover.

I dag er det levert over 2000 Airbus A321 på verdensbasis, nå kan mange av disse flyene få ett nytt liv etter passasjertrafikken. Allerede er det stor etterspørsel etter ombygging av gamle fly, og tre selskap har så langt lagt inn bestillinger på ombygging.

D-ANJA – Første ombygde A321

Det første flyet som er ombygd er produksjonsnummer 835, som ble bygget i 1998 for British Midland. Flyet hadde de siste årene som passasjerfly hos det tyrkiske selskapet Onur Air. Det er Express Freighters som tilhører det australske selskapet Qantas som skal til slutt motta dette første ombygde flyet når testene av det er ferdig.

ANNONSE
Forrige artikkelFørste Airbus A350 nærmer seg leveranse til Turkish Airlines
Neste artikkelSAS og Finnair kansellerer Kina-flyvninger ut vintersesongen