Foto: Hans O. Nyborg

Lørdag fikk Oslo lufthavn på Gardermoen besøk av den lengste og største Boeing 787 Dreamliner utgaven for første gang. Det er Boeing 787-10 som landet for første gang på en norsk flyplass.

Anledningen var en ren flyvning med kun frakt ombord i flyet som tilhører flyselskapet Etihad Airways. Dette er et flyselskap som vanligvis ikke flyr ruter til de Skandinaviske landene, men denne gangen ble det et besøk i anledning av at et stort parti med videokonferanseutstyr skulle fraktes til Norge.

Flyet hadde kun piloter ombord, en av dem en nordmann, og med seg på turen tilbake fra Norge, hadde flyet lasterommene fulle av norsk sjømat.

Greenliner 787

Flyet er av typen Boeing 787-10 og ble levert til flyselskapet i januar i år. Dette flyet har en spesiell fargedekor som går under navnet Greenliner. Navnet er gitt flyet fordi det skal bli brukt av både flyselskapet og flyprodusenten Boeing til å utforske og vurdere miljømessige bærekraftsinitiativer mens flyet opereres over hele flyselskapets nettverk.

Flyets datamaskin samler sammen en lang rekke parametere som Boeing skal bruke for å jobbe videre med å gjøre fly i fremtiden mer miljøvennlige og bærekraftige.

Største versjonen

Boeing har tre versjoner av sitt 787 Dreamliner i produksjon. Den minste av versjonene kalles 787-8, deretter finnes en lengre versjon som kalles 787-9 og den største og lengste kalles 787-10. Sistnevnte produseres utelukkende ved fabrikken til Boeing i Charleston i USA.

Etihad som har sin hovedbase i Abu Dhabi har i dag 38 Boeing 787 i sin flåte, 30 av disse er av typen Boeing 787-9, mens åtte av flyene er av typen 787-10. 18 av disse flyene står parkert i forbindelse med koronaviruset som herjer verden over.

Kommer tilbake

I følge kilder på Oslo lufthavn skal Etihad Airways også ankomme Oslo lufthavn med Dreamliner-fly lørdag 9. og lørdag 16. mai før det er slutt for disse flyvningene til Norge.

ANNONSE
Forrige artikkel1997: Slik har du aldri sett et SAS-fly
Neste artikkelUnited Airlines kutter i 737 MAX-leveransene