Foto: Boeing

Det første P-8A Poseidon-skroget for Norges nyeste overvåkningsfly ankom i dag Boeing-fabrikken i Renton, i USA, fra Spirit AeroSystems i Wichita, Kansas, og markerte en stor milepæl i produksjonen av den første av fem Poseidon-flyene til det norske luftforsvaret.

P-8 blir først montert på Boeings 737 produksjonslinje, hvor skroget får montert ekstra ledninger og systemer som trengs for å støtte militære komponenter, utstyr og drift. Flyet blir deretter levert til Boeings forsvars-, rom- og sikkerhetsenhet for installasjon av militære systemer, testing og levering til militære kunder.

-Boeing bruker en velprøvd produksjonsprosess for å effektivt bygge flyet, sier Christian Thomsen, programleder for P-8A Europe.

Norge forventes å motta sin første P-8 senere i år. Totalt vil fem P-8-er etter hvert erstatte Norges nåværende flåte på seks P-3 Orions og tre DA-20 Jet Falcons, og vil gi avanserte muligheter for å opprettholde situasjonsbevissthet i nærliggende farvann på og under havoverflaten.

Til dags dato har Boeing levert 104 P-8-fly til den amerikanske marinen og kunder i Australia, India og Storbritannia.

Foto>: Boeing

Dagens norske P-3 Orion begynner å nå slutten av sin levetid, og fra 2022 vil flåten gradvis erstattes av P-8. De nye flyene er bygget som Boeing 737-800, men er skreddersydd for antiubåtkrigføring, maritim overvåkning og elektronisk overvåking. De utrustes også med torpedoer og missiler.

Med P-8 kan Forsvaret overvåke norske havområder raskere og mer effektivt. De vil fortløpende kunne sende informasjon og etterretning til Forsvarets operative hovedkvarter og NATO. Flyene kan også bidra i søk- og redningsoperasjoner.

Til nå er tolv norske Orion-ansatte utdannet og sertifisert for P-8. Seks av dem skal jobbe som instruktører i Jacksonville ut 2021, mens de øvrige seks driver med operasjonell testing og evaluering (OT&E) ved Naval Air Station Patuxent River i Maryland.

Målet er å få mest mulig erfaring og kunnskap om de nye flyene før de kommer til Norge. Fra 2021 skal resten av det norske Orion-personellet utdannes og sertifiseres for å operere P-8 Poseidon.

ANNONSE
Forrige artikkelNorwegian har fått foreløpig godkjennelse av domstolen for sin rekonstruksjon
Neste artikkel310.000 passasjerer med SAS