12.2 C
Oslo
29/09/20
Hangar.no
Foto: Hans O. Nyborg

Fransk minister klager Norwegian inn for EU-kommisjonen etter XL-konkurs

Den franske finansministeren, Bruno Le Maire har valgt å klage flyselskapet Norwegian inn for EU-kommisjonen. Årsaken er at ministeren mener at Norwegian er dels skyld i at det franske flyselskapet XL Airways har gått konkurs.

Franske myndigheter går hardt ut og mener Norwegian både presser prisene for lavt ned på sine utenlandske ruter fra Franske flyplasser, og at selskapet nyter godt av statsstøtte i Norge. Denne uken går brevet i postkassen til EU-kommisjonen med krav om at flyselskap som Norwegian ikke får «herje» fritt i andres lands markeder når det igjen gjør at arbeidsplasser går tapt og nasjonale flyselskap går konkurs.

Norwegian har på sin side overfor franske medier avvist beskyldningene og er klare på at selskapet ikke mottar noen form for norsk statlig støtte sin drift. Hvor den franske ministeren har hentet ut opplysninger om at Norwegian mottar statlig støtte for sin drift vil ikke franske myndigheter ut med.

Den franske avisen Le Figaro har fått som svar fra myndighetene er at Norwegian på begynnelsen av 2019 hentet inn en kapitalforhøyelse på tre milliarder kroner. Dette ble i franske medier presentert som at den norske staten hadde bidratt med, noe landet kunne ettersom det ikke er del av EU.

Årsaken til at franske medier har presentert kapitalforhøyelsen som bidrag fra den norske stat er at den norske banken DNB og Folketrygdfondet har gått inn med kjøp av aksjer i selskapet. I Frankrike har DNB blitt omtalt i mediene som en offentlig statlig bank, ettersom den norske bank er størst aksjonær med 34 prosent eierskap.

Den franske ministeren og franske medier mener at det er takket være DNB at Norwegian fortsatt er i drift og eksisterer, og at det er den norske staten som derfor står bak at flyselskapet kan herje med andre lands luftfartsmarkeder som det heter i franske medier.

Andre nyheter

Luftfartstilsynet nærmer seg avgjørelse rundt bøter til SAS, Norwegian og Widerøe

Hans Olav Nyborg

Høstferien: 2019: 100.000 per dag – 2020: 25.000 per dag

Hans Olav Nyborg

SAS åpner for flyvninger til Kina igjen

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer