Hangar.no
Oslo Lufthavn Gardermoen, anno oktober 1998
Oslo Lufthavn Gardermoen 20 år

Gratulerer, Oslo Lufthavn Gardermoen!

Dagen i dag markerer at det er 20 år siden Oslo Lufthavn ble offisielt åpnet som hovedflyplass for Norge. Etter 59 års drift ble det slutten på Fornebu, og starten på en enorm utvikling for Gardermoen og Romerike.

I dag feirer vi i Hangar.no vår egen hovedflyplass med artikler, bildeserier og videoer fra de siste 20 årene.

Veien frem til en avgjørelse rundt hovedflyplass for Norge skulle bli både lang, bratt og ikke minst bli omstridt. På vegen skulle det bli utfordringer med alt fra kostnadsprekker til skuffelser.

Debattene raste om utviklingen av flytrafikken de neste  20 årene, etterbruken av Fornebu, avstanden fra Oslo til Gardermoen, mangel på nye flyselskap som var fraværende og problemer rundt transfer på flyplassen.

Åpningen den 8. oktober var planlagt i minste detalj, og flytårnet informert på godt vis, Staten hadde bygget flyplassen og det statlige selskapet SAS skulle få æren av å ta av som det første flyselskapet fra den nye flyplassen. Det gikk i vasken da flykaptein Tord Tangvik og hans mannskap var klare i god margin før SAS-maskinen denne morgenen.

Så mens det meste av presse var samlet rundt en MD-80 fra SAS fikk etter mye frem og tilbake Tordvik og hans mannskap i Color Air-flyet lov å sette kursen mot Ålesund, som det første flyet til å ta av fra den nye hovedflyplassen etter åpningen.

Skuffelsen var nokså stor hos Luftfartsverket og OSL, det nye driftsselskapet da det kun var ett nytt flyselskap som valgte å åpne rute samtidig med åpningen av Oslo Lufthavn på Gardermoen. Tre år tidligere var tonen klar, det var ventet at minst 10 nye flyselskap skulle være på plass til åpningsdagen. Det skjedde ikke.

Oslo Lufthavn Gardermoen har blitt en suksess sett tilbake de siste 20 årene.  Utviklingen har gått raskere enn noen klarte å spå tilbake i 1998. Flyplassen har vokst i volum med større terminaler, flere driftsbygg og er i dag en langt mer moderne flyplass enn den som åpnet i oktober 1998.

Vi gratulerer alle som har sitt arbeide på flyplassen, eller som har arbeidet der med 20 år som hovedflyplass.

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

OSL20: -Vi er klare til å fly, er det noe problemer?

OSL20: Landet Braathens-fly på feil flyplass!

Hans Olav Nyborg

OSL20: Oslo Lufthavn i bilder 1999 – 2004

Hans Olav Nyborg