Hainan Airlines setter rekord i Kina for størst økonomisk tap

Foto: Hans O. Nyborg

Det kinesiske flyselskapet Hainan Airlines som eies av HNA Group, har satt en heller dyster rekord i Kina. I følge South China Morning Post har flyselskapet nettopp lagt frem det største tapet på ett år for noen kinesiske selskap som er børsnotert.

For 2020 fikk selskapet et tap på 9,9 milliarder amerikanske dollar. Nå viser også tallene for 2021 så langt at finansene ikke blir bedre av dette året sett under ett.

Flyselskapet har ikke bare tapt enorme beløp på at passasjerene uteblir og Covid-19-pandemien herjer, men investeringer i hoteller, reiseselskap og i eiendomsmarkedet har påført selskapet stor skade heter det.

Hainan Airlines var grunnlaget som magnat Chen Feng bygde sitt konglomerat, som spenner over hotell til finansinstitusjoner. Med penger tjent med transportøren og banklånene, spredte Chen seg med utenlandske oppkjøp, og kjøpte opp andeler som Hilton Hotels and Resorts, Deutsche Bank og Ingram Micro. Overgangen ble stoppet i 2017, da myndighetene i Beijing begynte å slå ned på kjøp av utenlandske eiendeler i en reduksjonskampanje med sikte på å desarmere økonomiske risikoer, melder avisen.

I 2019 ble Chen fjernet fra kommunistpartiets komité som fører tilsyn med HNA og Hainan selskapene, og dermed mistet han også kontrollen over selskapene.

Hainan Airlines har mistet 75 prosent av markedsverdien siden den var på topp i 2015. I 2020 hadde selskapet et fall i antall passasjerer på 55 %.

ANNONSE
Forrige artikkelKLM pusser opp kabinen i 14 Boeing-fly
Neste artikkel(+) Setter nok et spesialfly på bakken