Har kansellert over 300 flyvninger

Foto: Hans O. Nyborg

Flyselskapet SAS har kansellert over 300 flyvninger de tre første ukene i november. Tekniske utfordringer med noen av flyene, høyt sykefravær og utfordrende trafikkprogram sier SAS om årsaken.

Ifølge leder Yngve Karlsen i Norsk Flygerforbund skyldes om lag halvparten av kanselleringene dårlig bemanning.

Dermed har de ansatte og flyselskapet to helt forskjellige oppfatninger om hva som gjør at så mange avganger har måtte innstilles.

I følge NRK som først meldte om saken så opplever nå flere av medlemmene i Norsk Flygerforbund at selskapet stadig spør om overtidsarbeide og bruk av fridager.

Mens SAS på sin side mener at passasjerenes endrede mønster i å bestille flyreiser er en av hovedproblemene, mener fagforeningen at selskapet fint kan løse problemet med å hente tilbake oppsagte piloter.

En løsning på problemet mener han ville vært å gjenansette de som har mistet jobben sin i SAS i løpet av pandemien. Det burde SAS gjort for lenge siden, sier Karlsen til NRK.

SAS på sin side sier de gjerne vil, men at det ikke er mulig.

– Vi ønsker å få alle våre tidligere og verdsatte medarbeidere inn i selskapet igjen. Men sånn er jo ikke verden, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til NRK.

Eckhoff viser til at det å gjenansette alle de som mistet jobben under pandemien ikke er aktuelt og heller ei løsning på problemene som er sammensatt av flere utfordringer.

Hans Olav Nyborg har stått bak Hangar.no siden år 2000. Nettsiden har tatt for seg nyhetsbildet fra luftfart i både Norden og i det internasjonale markedet. Gjennom de siste 18 årene har fokus for bloggsiden ligget på hendelser og ulykker innen luftfarten. Nyborg har jobbet som journalist og fotograf innen TV, radio og avis siden 1988. E-post: hansolav@hangar.no