Den indonesiske havarikommisjonen KNKT, avholdt i går en pressekonferanse om det som er funnet så langt i etterforskningen av flyulykken med et Boeing 737 MAX fly fra selskapet Lion Air 29. oktober i år.

Langt alle fakta og opplysninger er så langt kommet på bordet, men de som etterforsker ulykken kunne så langt konkludere med at flyet aldri skulle ha tatt av fra flyplassen.

Flyets ferdskriver viser klart at kapteinens styrespak ristet for å advare mot feil, allerede da pilotene ga full gass og tok av fra rullebanen. I følge havarikommisjonen i Indonesia burde de to pilotene der ha avbrutt avgangen så fort det ble klart at det var en feil på flyet.

Styrespaken til kapteinen skal ha ristet under hele den korte flyturen på vel 13 minutter. Ristingen er en funksjon som produsenten har lagt inn for å fortelle at flyet er i ferd med å steile. Kapteinen forsøkte å heve nesepartiet på flyet oppover ettersom flyet sank nedover, men han ble «utkonkurrert» av et automatisk system som skal unngå at flyet steiler, og som presset nesepartiet nedover slik at flyet til slutt styrtet.

Årsaken til at styrespaken begynte å riste skal ligge i en feil på en av flyets sensorer. Denne feilen skal ha oppstått på flyets forrige flytur, men skal ikke ha blitt reparert før den siste flyturen som endte med at flyet styrtet. Teknikere skal ha godkjent at flyet kunne brukes til tross for at sensoren som er relatert til flyets pitot-tuber ikke var fikset. Pitot-tubene måler blant annet flyets hastighet.

Havarikommisjonen kunne også komme med detaljer rundt flyvningen med samme fly dagen før. Pilotene som da fløy det samme flyet mellom Denpasar og Jakarta, fikk samme opplevelse at styrestikken begynte å riste og at det automatiske systemet ble aktivert. Løsningen for disse to pilotene ble å skru av det automatiske systemet og deretter ta full manuell kontroll over flyet.

Flyet ble da stabilisert og turen gikk videre som normalt.

Nå er det store spørsmålet hvorfor de to pilotene som fløy turen som endte i tragedie, ikke slo av det samme systemet og reddet både flyet, seg selv og alle andre ombord. En av de tingene som skal undersøkes nærmere er hvor klar flyprodusenten har vært på muligheten for å kunne slå av systemet, og hvor klare flyselskapet har vært i opplæringen av sine piloter på det samme.

Det amerikanske FAA sier at det er flere årsaker til at Lion Air-flyet styrtet, men at det nå er viktig å finne ut hvilke opplæring pilotene fikk, og hvilke endringer som er utført på MAX-flyene i forhold til Boeings 737-800, som ikke er gjrot kjent for selskapens om får levert nye MAX-fly.

Fortsatt er ikke flyets taleregistor funnet. CVR-enheten ligger fortsatt på havets bunn og for havarikommisjonen er arbeidet i full gang med å forsøke å finne denne melder Reuters.

ANNONSE

Legg inn kommentar:

Skriv din kommentar
Ditt navn:

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.