Iran innrømmer at Ukraine International-flyet ble skutt ned

Foto: Twitter

Iranske myndigheter bekreftet lørdag morgen at landet hadde skutt ned det ukrainske passasjerflyet som styrtet i Teheran onsdag. Massivt press fra land som hadde passasjerer ombord, gjorde at Iran til slutt måtte innrømme å stå bak nedskytingen.

I følge Iransk TV skal det flyet ha blitt tatt for å være fiendtlig fly, og skal ha hatt en bane ut fra flyplassen som gikk over et militært mål. Myndighetene uttalte på iransk fjernsyn i går at dette dreier seg om en «katastrofal menneskelig feil» .

Landet sier også at det er handlingene til USA og den spente situasjonen mellom de to landene som er en av årsaken til at flyet ble tatt for å være en fiende.

Flere lands etterettningsenheter skal sitte på beviser som viser at flyet ble skutt ned, noe som trolig har ført til et press overfor Iran å innrømme faktum.

LES OGSÅ: CANADA HEVDER UKRAINE INTERNATIONAL-FLYET BLE SKUTT NED
LES OGSÅ: BOEING 737-800 STYRTET I IRAN

SE OVERSIKT OVER KJENTE NEDSKYTINGER AV FLY UNDER ANNONSEN:

NEDSKYTING AV FLY VED EN FEILTAGELSE

Gjennom tidene er det flere passasjerfly som har blitt skutt ned som følger av menneskelig feil. I saken om flyet som ble skutt ned i Teheran onsdag, hevder Iran at Boeing 737-800 flyet ble tatt for å være et fiendtlig fly. Gjennom de siste 40 årene har det vært flere slike hendelser.

1988: IRAN AIR | AIRBUS A300B2-203 | 290 PERSONER OMKOM

Et Airbus A300 fly fra selskapet Iran Air med 290 personer ombord, ble ved en feiltagelse skutt ned av et amerikansk angrep fra fregatten USS Montgomery. Passasjerflyet ble tatt for å være et F-14 av amerikanske styrker, og ordren om å skyte ned flyet ble gitt.

Iran Air Airbus A300 – Foto: Hans O. Nyborg

2001: SIBIR AIRLINES | TUPOLEV 154M | 78 PERSONER OMKOM

Kort tid etter at Sibir Airlines charterflyvning fra Tel Aviv hadde tatt av fra flyplassen i Israel med kurs for Novosibirsk i Russland, ble flyet truffet av en eksplosjon etter en missil. Missilet hadde detonert 15 meter rett over flyet, med det resultatet at splinter penetrerte flykroppen som deretter sørget for at flyet mistet kabintrykket og en brann oppstod. Flyet styrtet i havet og sank til rundt 2000 meters dyp. Årsaken til at en missil traff flyet var en øvelse det ukrainske forsvaret avholdt nær Krimhalvøya. En missil som ble avfyrt fra et bakkebatteri, bommet på en drone i luften og fortsatte sin ferd før det eksploderte like over Tupolev-flyet.

Sibir Airlines, Tupolev 154 – Foto: Hans O. Nyborg

2014: MALAYSIA AIRLINES | BOEING 777-200 | 298 PERSONER OMKOM

Et missil avfyrt fra bakken i Ukraina detonerte få meter fra Boeing 777-flyet som var på vei mellom Amsterdam og Kuala Lumper. Splinter fra missilet ødela flyet som så styrtet. Det ble hevdet at flyet ble skutt ned ved en feiltagelse, dette er fortsatt ikke avklart helt. Vi tar derfor med denne hendelsen.

Malaysia Airlines Boeing 777 – Foto: Hans O. Nyborg

En av de kanskje mest kjente nedskytingene av et passasjerfly skjedde i 1983 da Sovjetunionen skjøt ned et Boeing 747-200 fly fra flyselskapet Korean Air Lines – Rute KE007.

1983: KOREAN AIR LINES | BOEING 747-200 | 269 PERSONER OMKOM

Et sovjetisk Sukhoi SU-15 fikk ordre om å skyte ned flyet, som Sovjet hatte oppfattet å være et Boeing RC-135 rekognoseringsfly. Boeing 747 flyet var ute av kurs og fløy avvikende fra sin rute og havnet over sovjetisk land, det ble derfor besluttet å skyte ned det en trodde var et spionfly fra det USA. En hel verden fordømte i etterkant nedskytingen, og i flere tiår hevdet piloten som hadde fått ordren om å skyte at han aldri så noen Boeing 747, men et militært fly foran seg når han trykket på knappen. Ferdskriveren fra jumbojetflyet ble hentet opp fra havet etter at flyet styrtet, og plassert i en safe i Moskva. Det var først i 1993 at Russland valgte å overlevere ferdskriveren til ICAO og internasjonale luftfartsmyndigheter.

Korean Air Lines – Foto: Wikipedia

ANNONSE
Forrige artikkelSAS henter ny pressesjef i Norge fra Posten
Neste artikkelAirbus sikrer seg salg av 40 Airbus A330neo