Flyselskapet Iraqi Airways hentet fredag tre nye Boeing 737 MAX hos Boeing i Seattle. De tre flyene, YI-ASX (MSN 65406/8538),YI-ASN (MSN 65410/8529) og YI-ASM (MSN 65409/8516) er alle av typen 737-8 og er nummer to, tre og fire i rekken av nye fly som leveres til flyselskapet.

Iraqi Airways hentet ut sin aller første 737-8 MAX i februar i år.

De tre flyene ble hentet ved Boeing Delivery Center i Seattle, og fløy fra Seattle via Island til Bagdad.

Flyselskapet som i flere tiår var kjent for å operere gamle nærmest utrangerte fly, og som har slitt med å få godkjennelse for å fly flere steder i verden på grunn av dårlig sikkerhet, er i ferd med å bygge seg opp en flåte med nye fly. Ved siden av de 10 MAX-flyene som nå skal inn, skal også selskapet få levert ni Boeing 787-8 og en Boeing 787-9. Selskapet har også fått levert fire nye Airbus A220 de siste månedene.

De tre MAX-flyene ble fløyet fra Seattle med 30 minutters mellomrom, og landet alle på Keflavik hvor de fikk påfyll av drivstoff før turen gikk videre til Irak.

Iraqi Airways er fortsatt et selskap som står oppført på svartelisten og forbudslisten til EU, noe som betyr at selskapet ikke får operere flyvninger til og fra Europa.

Selv om selskapet ikke får fly til og fra Europa er reglene for denne typen leveranseflyninger noe som gir selskapet unntak slik at det kan flys over og landes i Europa, nor Luftfartstilsynet bekreftet overfor Hangar.no i januar i år da selskapet landet på Oslo lufthavn med en av sine nye Airbus A220.

-Reglene som etablerer listen over utestengte flyselskaper gjelder for alle luftfartsselskaper, uavhengig av deres nasjonalitet – EU og ikke-EU. De gjelder bare for kommersiell lufttransport, det vil si lufttransport av passasjerer og last mot vederlag eller leie. Reglene gjelder ikke for private og ikke-kommersielle flyvninger (f.eks. posisjoneringsflyvninger for vedlikeholdsformål, skriver Kommunikasjonsrådgiver Anders Liland i Luftfartstilsynet i en e-post til Hangar.no.

ANNONSE
Forrige artikkelAir Malta endrer dekoren på flyene – igjen
Neste artikkelPassasjer utløste nødsklie og hoppet ut