Foto: Hans O. Nyborg

Julen vil også i år kunne by på større utfordringer for mange flyreisende. Analyserte trafikkdata fra de siste fem juleperiodene viser at kanselleringer og forsinkelser i julen vil øke med opp til 20 prosent i forhold til resten av året.

– Går det som vi frykter, kan så mange som 300 000 nordmenn bli rammet av problemer i flytrafikken under juleferien 2019, sier landssjef for erstatningstjenesten Airhelp i Norge, Andreas Hermansson. 

Julen er alltid en tøff periode for flyselskapene, med mange kanselleringer og forsinkelser på flyplasser over hele landet. Selskapet har samlet norsk og internasjonal flytrafikkdata som kartlegger juletrafikken i årene 2014 til 2018 – tall som viser noe de fleste nordmenn kjenner seg igjen i: Svært mange flypassasjerer betyr hektiske flyplasser, flere avganger og fulle fly – noe som alltid leder til flere kanselleringer og lange forsinkelser sett i forhold til resten av året.

Mange kanselleringer

Tallene viser at det i perioden fra 19. desember til og med 30. desember de siste fem årene har tatt av rundt 6600 flyvninger i gjennomsnitt fra norske flyplasser. Dette utgjør i snitt 670 000 reisende julepassasjerer hvert år mellom 2014 og 2018 – et tall som har økt årlig til nærmere 750 000 reisende i julen 2018.

Av disse tallene kan vi gi en ganske sikker prognose på hvordan julen 2019 vil utarte seg.

– Julen 2019 blir trolig ganske lik julen 2018. Det betyr at vi ser rundt 15 til 20 prosent flere kanselleringer og forsinkelser enn ellers i året. Etter beregningen vil hver tredje flyvning oppleve utfordringer med tidsplanen i julen 2019, sier Hermansson.

– Godt over en kvart million norske passasjerer – og kanskje så mange som 300 000 – vil bli rammet av forsinkelser eller kanselleringer i julen som kommer. Etter alt å dømme vil vi se et rekordstort antall rammede passasjerer, altså et tall over de 290 000 passasjerene som ble rammet av flyproblemer i fjor, sier Hermansson.

Mange kanselleringer

De største utfordringene får passasjerene som rammes av kansellerte fly – eller flyvninger som er forsinket i mange timer.

– Julen kan fort spoleres for de som ikke kommer seg frem til destinasjon til julaften. Det å sitte fast på en flyplass når de fleste andre går rundt juletreet, oppleves nok som en vanskelig situasjon for mange – spesielt barnefamiliene, sier Hermansson.

–  Vi regner med at godt over 10 000 nordmenn rammes av kanselleringer og forsinkelser på over tre timer i julen 2019. Antallet reisende i julen har økt betydelig de siste fem årene, noe som også øker andelen passasjerer som rammes av kanselleringer, legger han til.

Kjenner ikke sine rettigheter

At de aller fleste kanselleringer gir flyselskapene erstatningsplikt overfor passasjerene, er det fortsatt få nordmenn som vet, sier Hermansson.

– Uavhengige undersøkelser viser at bare rundt 15 prosent av nordmenn kjenner sine fulle forbrukerrettigheter i forbindelse med flytrafikken. Dette er spesielt problematisk når vi går inn i en juleperiode der svært mange utsettes for lange forsinkelser og kanselleringer. For en hel familie som får julereisen ødelagt, kan en rettmessig kompensasjon fra flyselskapet på flere tusen kroner være et tilfredsstillende plaster på såret, avslutter Hermansson. 

ANNONSE
Forrige artikkelAmerican Airlines utsetter bruken av MAX-flyene til april 2020
Neste artikkelHer krasjlander flyet på en travel bilvei i USA