Foto: Hans O. Nyborg

Fraktselskapet Kalitta Air kommer trolig til å legge ned alle sine fraktruter som går via Amsterdam Schiphol i Nederland. Årsaken er at flyplassen ikke har nok slots, eller start og landingstider å tilby.

Kalitta Air har bedt DOT – US Department of Transportation om å be Air France / KLM, Delta Air Lines og Virgin Atlantic om å gi fra seg flere slots, slik at fraktselskapet kan fortsette sine operasjoner ved Schiphol.

Slik opplegget er nå sier selskapet at det for vintersesongen 2019/2020 er alt for få slots til at det lønner seg å fly frakt til og fra Amsterdam. Kalitta Air får kun to ukentlige avganger.

De nevnte flyselskapet som i dag innehar slots ved flyplassen i dag, regjerer over tilsammen 61 prosent av tilgjengelig slots ved Schiphol seg i mellom. Kalitta sier til NTV i Nederland at de i vintersesongen kun får tildelt slots etter forespørsel, og om det er tilgjengelig, uten at dette kan settes som faste avganger eller flere ganger innen samme uken.

Amsterdam Schiphol har 500.000 flybevegelser tilgjengelig per år, i 2018 benyttet flyplassen seg av 499.500 flybevegelser. Myndigheten vil av hensyn til klima og miljøet ikke øke denne kvoten.

Hans Olav Nyborg har stått bak Hangar.no siden år 2000. Nettsiden har tatt for seg nyhetsbildet fra luftfart i både Norden og i det internasjonale markedet. Gjennom de siste 18 årene har fokus for bloggsiden ligget på hendelser og ulykker innen luftfarten. Nyborg har jobbet som journalist og fotograf innen TV, radio og avis siden 1988. E-post: hansolav@hangar.no