Foto: Airbus

Myndighetene i Ungarn har inngått en avtale med flyselskapet Qatar Airways om kjøp av ett av selskapets fraktfly. Det er en Airbus A330-200F som nå skal bytte eier.

Utenriksdepartementet i Ungarn har nå bekreftet at avtalen er inngått, og Airbus-flyet skal brukes i forbindelse med transport av medisinsk utstyr i forbindelse med COVID-19, og andre typer epidemier eller katastrofer hvor frakt er en viktig brikke.

Myndighetene har vurdert flere muligheter for hvilke fly og flytyper som skal kjøpes inn, og til slutt ble det Airbus A330-200F. Qatar Airways har valgt å selge enkelte av sine fly i flåten, blant annet fraktfly av denne typen.

I følge nettstedet Airportal.hu skal Airbus A330-200F flyet bli operert av flyselskapet WizzAir på vegne av myndighetene. Årsaken til at det blir et sivilt selskap som skal operere det statlig eide flyet, er at det er lettere for et sivilt flyselskap å få landing- og avgangs-tillatelser samt godkjennelser til å fly ruter, fremfor hvis flyet ble operert av militære på vegne av myndighetene heter det.

Det skal være flyet med registrering A7-AFF som ble levert til Qatar airways i 2014, som nå skal bli operert av WizzAir.

Flyet ble siste benyttet av Qatar Airways i juli i år, i slutten av august utførte piloter en test av flyet i to timer over Doha i Qatar.

Airbus A330-200F i fargene til Qatar Airways – Foto: Hans Olav Nyborg

Hans Olav Nyborg har stått bak Hangar.no siden år 2000. Nettsiden har tatt for seg nyhetsbildet fra luftfart i både Norden og i det internasjonale markedet. Gjennom de siste 18 årene har fokus for bloggsiden ligget på hendelser og ulykker innen luftfarten. Nyborg har jobbet som journalist og fotograf innen TV, radio og avis siden 1988. E-post: hansolav@hangar.no