Hangar.no
  • Forsiden
  • Norge
  • Kofferten din kan fort komme hjem med uønsket krypende bagasje
Norge

Kofferten din kan fort komme hjem med uønsket krypende bagasje

Plasserer du kofferten på gulvet når du reiser på ferie til land i sydligere strøk? Stadig flere kommer hjem fra sydenferie med uønsket blindpassasjerer i kofferten.

Det mest vanlige er veggedyr, men kakerlakker og andre skadedyr er også fort gjort å ta med seg hjem ufrivillig.  Veggedyr er det absolutt største problemet, og det som øker mest i omfang når nordmenn ferierer i andre land. Dette henger sammen med at vi reiser mye mer nå enn før. De siste årene har antallet oppdrag med bekjempelse av veggedyr økt år for år, i 2016 var det over 2500 tilfeller der skadedyrkontrollfirmaer måtte inn for å bekjempe krypene.

Reisende er lite flinke til å sjekke kofferten, eller å tenke på hvor denne står oppbevart under ferieturen forteller en talsmann for Folkehelseinstituttet til Hangar.no.

Noen feriereisende nordmenn oppdager at de har med seg mer enn de har bedt om i kofferten. Det skjer også ved ankomst på Oslo Lufthavn Gardermoen, og da rykker skadedyrkontrollen ut.

-Vi har måtte rykke ut til kunder på Gardermoen som har vært uheldig å havne på hotell med veggedyr. Da har vi tatt med oss kofferten til frysing for å ta knekken på parasitten sier  Jan Arild Kjeldsberg som er leder for Skadedyrkontrollen Øst til Hangar.no. 

Utfordringen med de uønsket småkrypene er at de kryper inn i sprekker og under låsen på kofferter og er nesten umulige å oppdage for den som pakker og tar dette med seg hjem. Rådene fra skadedyrkontrolløren er helt klar;

-Se etter tegn til veggedyr, som prikker under senga på ubehandlet trevirke. Oppbevar bagasje på god avstand fra sengen. Når du kommer hjem, så pakk opp bagasjen i ett badekar, for da kan du se om det faller ned noen insekter. Dersom den som har vært på reise mistenker at det kan være veggedyr eller annet i kofferten er det bare å kontakte oss, så vi kan fryse ned bagasjen, for vi henter den gjerne på Oslo lufthavn legger Kjeldsberg til. 

Ikke ta med deg bagasjen inn i hus igjen

Folkehelseinstituttet anbefaler at du etter en tur i andre land åpner bagasjen din på en veranda eller gårdsplassen. Tøyet du har hatt med deg bør vaskes på minst 60 grader, eller fryses ned i en fryser i minimum 18 minusgrader.

Det viktige er at dersom du har mistanke eller vil være på den sikre siden, ikke ta med bagasjen eller kofferten inn i hus etter at du kommer hjem. Får du først veggedyr eller kakerlakker inn i huset, har du et stort problem som blir vanskelig å bli kvitt.

Kofferten eller bagen bør ristes godt og aller helst lagres i en garasje eller utendørs til vinteren og kulden er på plass. Da kan du ta inn denne etter et par dager i kulden ute med minst minus 18 grader.

Skadedyrstatistikken fra 2015 viser en fortsatt økning i årlige bekjempelse av veggedyr. Fra 2007 til 2015 har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 400 prosent.

Veggedyr er blodsugere og stikker vanligvis mennesker om natten. De oppholder seg først og fremst der man sover (i seng eller sofa) og gjemmer seg i sprekker og små hulrom.

De siste årene har veggedyrproblemene økt kraftig over hele verden, også i Norge. Økningen skyldes blant annet resistens mot insektmidler. I tillegg har nasjonal og internasjonal reiseaktivitet økt slik at risikoen for spredning er større.

Se hvordan du oppdager og unngår de plagsomme skadedyrene:

 

Veggedyr – slik unngår du dem på reise from Folkehelseinstituttet on Vimeo.

 
Foto: Skadedyrkontrollen Øst
Video: Folkehelseinstituttet
 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Krever at SAS endrer vilkårene til ny tjeneste

Ansatte på Oslo Lufthavn kan måtte betale 10.000 for å parkere

Hans Olav Nyborg

Skal fly 50 tonn laks fra Evenes i uken – Vil unngå lastebiler til Oslo

Hans Olav Nyborg