Det konkursrammede flyselskapet Comair fra Sør-Afrika har valgt å gå til søksmål overfor den amerikanske flyprodusenten Boeing. Flyselskapets eiere saksøker nå produsenten for over 83 millioner amerikanske dollar, noe som tilsvarer 850 millioner norske kroner, i oppreisning for alle problemene med flytypen 737 MAX.

I søksmålet mot Boeing som ble presentert for en dommer i US district court i Seattle mandag, heter det at Boeing har valgt profitt over sikkerhet og at produsenten har svindlet sine kunder med å holde tilbake viktig informasjon om flytypen.

Comair peker da på MCAS-systemet som førte til at flytypen ble satt på bakken verden over etter to dødsulykker i henholdsvis 2018 og 2019 der to Boeing 737 MAX-fly styrtet.

Comair som fløy under British Airways merkevaren, hadde sammen med sitt datterselskap Kulua.com flere 737 MAX i bestilling hos Boeing. Begge selskapene gikk konkurs i juli 2022.

I følge søksmålet har Boeing nektet å tilbakebetale rundt 45 millioner amerikanske dollar, rundt 460 millioner norske kroner, som ble innbetalt som forskudd for kjøp av syv Boeing 737 MAX-fly som var i bestilling. På tidspunktet selskapet gikk konkurs hadde det mottatt ett av disse flyene, som da var betalt.

Dette er det tredje søksmålet av den samme typen som de siste månedene er blitt rettet mot Boeing. Høsten 2022 valgte det polske flyselskapet LOT å gå til søksmål mot Boeing over både innbetalte forskudd, og ikke minst tapte inntekter som følger av at flytypen ble satt på bakken. LOT Polish Airlines har saksøkt flyprodusenten for 250 millioner amerikanske dollar.

Comair har med sitt søksmål også krevd tilbake forskuddet men i tillegg oppreisning for tapte inntekter i perioden MAX-flyene ble stående på bakken.

Boeing har overfor Business Live i Sør-Afrika ikke ønsket å kommentere noen av disse søksmålene.

ANNONSE
Forrige artikkelCirrus setter flytype på bakken etter motorproblemer
Neste artikkelFalske rykter fikk hundrevis av afghanere til å løpe til flyplassen i Kabul