Hangar.no
Foto: TSB

Krangler over opptak fra flyets svarte bokser

Den nasjonale havarikommisjonen TSB i Canada er blitt pålagt av en rettsdommer i Nova Scotia Supreme Court å dele taleregistratorens opptak fra et Airbus-fly med advokater som står midt opp i en sak hvor flyselskapet Air Canada saksøkes av passasjerer.

De var 29, mars 2015 at et Airbus A320 fra Air Canada traff en antenne under landing, og traff rullebanen før flyet spratt opp i luften igjen, for så å treffe rullebanen så hardt at neseconen ble revet av, og deler av landingshjulene knakk, i tillegg til at begge motorene ble slått av vingene. Uhellet skjedde på flyplassen i Halifax i Canada.

Flyet hadde et mannskap på fem personer og 133 passasjerer ombord. I rapporten etter ulykken ble det lagt kritikk fra TSB mot de to pilotene som havarikommisjonen mente ikke hadde monitorert banen flyet de førte hadde inn mot rullebanen, de skal heller ikke ha slått av autopiloten før de nærmest var nede ved rullebanen.

Advokater som representerer en stor gruppe passasjerer har bedt om å få ut opptakene fra cockpiten, men TSB har avvist kravet flere ganger. Havarikommisjonen sier at det strider mot både lovverket og at hvert opptak som gjøres i cockpit på et fly er et privilegium.

Det var 25 av passasjerene som måtte til sykehus etter at flyet hadde krasjlandet på rullebanen. I følge Skieds Magazine skal det nå gjennomføres nye rettslige samtaler med havarikommisjonen i et forsøk på å få ut opptakene fra cockpiten slik at motparten i rettsaken får tilgang på dette.

Flyet ble totalvrak.

Andre nyheter

Air India piloter forsøkte å ta av fra feil rullebane

Hans Olav Nyborg

Landingshjulene knakk under landing

Hans Olav Nyborg

Fakta: 2020 ble ikke året med færrest omkomne i flyulykker

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer