Hangar.no
  • Forsiden
  • Norge
  • Kun 39 prosent av sjømaten ble fløyet ut fra Gardermoen i 2017 – 61 prosent gikk med lastebiler
Norge

Kun 39 prosent av sjømaten ble fløyet ut fra Gardermoen i 2017 – 61 prosent gikk med lastebiler

Selv om veksten ved Oslo Lufthavn Gardermoen når det gjelder flyfrakt hadde et solid økning i 2017, går mesteparten fortsatt med lastebiler ut av Norge.

Spesielt gjelder dette for sjømaten som er en av de store eksportartiklene fra Norge. Kun 39 prosent av det totale volumet med sjømat gikk med fly ut fra Gardermoen. Hele 61 prosent ble lastet inn på lastebiler på Gardermoen og kjørt til andre flyplasser i Europa. Oslo Lufthavn jobber nå med å få på plass flere ruter for Sjømat og et eget senter for håndtering av denne typen frakt.

– Vi ønsker å legge til rette for at mest mulig sjømat kan gå direkte fra Norge og ut i verdensmarkedene. Det er tidsbesparende og gjør at sjømatnæringen får fraktet råvarene sine raskest mulig ut i verden. Direktealternativer for sjømaten fra Oslo lufthavn bidrar også til en reduksjon i antall vogntog som må ut av Norge og ned til sentrale Europa for videre flyforbindelser, sier Martin Langaas, direktør for flyfrakt i Avinor.

Det er flyplasser i Nord- og Mellom-Europa som tjener mest på fiskefrakten, som sendes ut av Norge på hjul fremfor i lufta med fly.

– De største volumene med flyfrakt på Oslo lufthavn er norsk sjømat som eksporteres ut på verdensmarkedene. Dette er gode nyheter for norsk sjømatindustri som gjennom året har fått et forbedret tilbud som har styrket konkurransekraften deres, sier Langaas.

For sjømatbransjen er det også viktig å få opp volumet på frakt av sjømat via fly fra Gardermoen.

– Mer direkte flykapasitet ut fra Oslo lufthavn er viktig for sjømatnæringen i hele Norge og bidrar til bedre tilgang til våre viktigste markeder, sier Espen Andersen, Manager Forward Department i Lerøys Seafood.

Atlas Air er ett av selskapene som med sin direkterute flyr blant annet sjømat til Seoul, CAL fra Israel har direkterute til Tel Aviv, Turkish Cargo til Istanbul og DHL flyr en egen rute mellom Lakselv og Oslo lufthavn. DHL har blant annet levende kongekrabbe som en av varene som fraktes med fly. Alle disse rutene som flyr sjømat var nye i 2017.

I 2017 ble det fløyet 185 000 tonn flyfrakt til og fra Oslo lufthavn. Dette er en vekst på 35 prosent sammenlignet med året før.

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

Tidligere SAS-Dash 8 fikk problemer med nesehjulet i Peru

Hans Olav Nyborg

Loganair presenterer strikkeinstallasjon på Bergen lufthavn til støtte for strikkefestival

Jan-Kåre Folstad

Worldwide Flight Services skal drive sjømatsenteret ved Oslo lufthavn

Hans Olav Nyborg