Foto: Babcock

Både Luftambulansen og Widerøe har vært plaget av GPS-jamming når de flyr i Øst-Finnmark. Undersøkelser tyder på at signalene kommer fra Russland.

– Vi opplever at vi mister GPS-signaler i Øst-Finnmark og har flere rapporter som bekrefter dette, sier flygesjef Nikolai Hamre i Babcock, som driver luftambulansene.

– Vi har ikke fått bekreftet at det kommer fra russisk side, understreker han overfor NRK.

Flyselskapet Widerøe opplever det samme.

– Våre piloter her registrert bortfall av GPS-signaler 17 ganger i november. Og nå i desember er det faktisk enda verre, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til iFinnmark.

Per 20. desember har flyselskapet opplevd bortfall av GPS-signaler i Finnmark 27 ganger.

Etter at Ukraina gjennomførte droneangrep mot militære mål dypt inne i Russland, har Russland tatt i bruk jamming for å sikre luftrommet mot langtrekkende presisjonsvåpen.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har utført flere målinger i Øst-Finnmark og nær grensen til Russland. Basert på funnene tyder det meste på at GPS-forstyrrelsene kommer fra russisk side.

– Ja, vi har en formening om det. Vi kan ikke si det 100 prosent, siden vi kun har myndighet til å gjøre målinger på norsk territorium. Men det er det målingene tyder på, sier senioringeniør Nicolai Gerrard til NRK.

Han bekrefter at det har vært en betydelig økning av GPS-jamming i Øst-Finnmark siden slutten av februar i år.

(©NTB)

ANNONSE
Forrige artikkelLuke 24 – Julekalender
Neste artikkelKansellerer 289 flyvninger kommende uke