Luftfarten har dobbelt så høye klimautslipp som angitt

Foto: Hans O. Nyborg

Luftfarten har 50 prosent høyere utslipp av klimagasser enn den som er rapportert tidligere. Det viser en ny studie fra NTNU.

Tre forskere har beregnet klimautslippene fra alle verdens land og registrert 40 millioner flyvninger fra 2019 melder NRK.

– Vi har funnet ut at de reelle CO2-utslippene fra verdens luftfart er omtrent 50 prosent høyere enn det som er rapportert inn til FN, sier klimaforsker Helene Muri til NRK.

Forskerne fant ut at flere store land ikke rapporterte utslippstall, noe som igjen førte til at statistikken som har lagt grunnlaget for beregninger så langt ikke har stemt.

Flytrafikken sto for 911 millioner tonn CO2-utslipp, mens kun 604 tonn ble innrapportert til FN.

– Dette er ganske viktig. En ting er å forstå de totale utslippene fra luftfarten på verdensbasis. Men det er også nyttig for enkeltland å vite hvor mye de slipper ut, sier Muri til NRK.

Kina er ett av landene som i 2019 unnlot å innrapportere utslippstall, men som samtidig er ett av de store landene med mest flytrafikk. Årsaken til mangel på rapporter fra Kina kommer av at landet ikke r regnet som høyinntekstland og derav slipper å melde fra. Det er en klimakonvesjon fra 1992 i FN som styrer dette.

USA er størst på utslipp med 13 prosent av verdens samlede utslipp, mens Kina er nå registrert med 9 prosent i følge studien.

Når det gjelder klimautslipp per innbygger kommer Norge på en tredjeplass, etter USA og Australia. Det er flyvninger mellom Oslo og Bergen, Oslo – Stavanger og Oslo – Trondheim som trekker opp tallene slik at Norge havner høyt oppe på listen.

ANNONSE
Forrige artikkelTrappebil tok fyr på Heathrow
Neste artikkelTyske Lufthansa øker billettprisene med ny miljøavgift