Foto: Hans O. Nyborg

Den japanske flyprodusenten Mitsubishi Aircraft Corp. må nok en gang utsette den endelige produksjonen og levering av flytypen SpaceJet.

Det er sjette gangen at produsenten utsetter flytypen, som etter planen skulle ha blitt levert til flyselskap fra 2013. Nå er leveransene utsatt til sent i 2022.

Produsentene lovet i 2019 at i 2020 skulle flyet være helt klart for å bli levert til de første kundene, men fortsatt sliter selskapet med å få kontroll på de tekniske løsningene som utgjør SpaceJet. De stadig forsinkelsene gjør også at flyet stadig må oppdateres for ikke å bli foreldet i teknologien.

Japan har ventet i 50 år for at passasjerflyproduksjonen skal starte opp og bli en suksess, så langt har forsøket strandet flere ganger. De siste årene har Mitusbishi hatt ett av sine fly stasjonært ved Moses Lake i Seattle i USA, der flyet har blitt testet for ferdigheter og hvordan det fungerer i luften.

Nå kan det bli lenge til nye tester blir gjennomført, i følge Reuters skal produsenten nå gjennomtenke hele konseptet med SpaceJet for å forsøke å komme i mål slik at produksjonen kan starte opp.

SpaceJet het tidligere MRJ-100, skal kunne ta 84 passasjerer og skal kunne fly 3540 kilometer på fulle tanker med full kabin. Flyet benytter to Pratt & Whitney PW1200G-motorer.

Listen over kunder som skal få flyet levert blir stadig kortere etterhvert som enkelte trekker seg fra sine kjøp. All Nippon Airways har fortsatt en bestilling inne på 90-versjonen av flyet, Japan Airlines har 32 slike fly i bestilling.

Flest fly i bestilling har Mesa Airlines i USA med 50 fly av 100 versjonen i bestilling.

ANNONSE
Forrige artikkelThomas Cook Airbus-fly får nytt hjem hos National Airlines
Neste artikkelNorwegian satser på innleie av ekstrafly i sommer