Nå må alle flypassasjerer i Norge ha munnmaske på seg under flyturen, og flyselskapene kan fylle midtsetene igjen. Det ble klart under en pressekonferanse med samferdselsminister Knut Arild Hareide i ettermiddag.

Både SAS, Norwegian og Widerøe kan dermed øke kapasiteten i sine fly, og samtidig må selskapene sørge for at alle som reiser har på seg munnmaske.

– Vi er selvsagt utrolig glade for at myndighetene ser at med dagens smittesituasjon, så ble dette et uforholdsmessig inngripende tiltak. Vi har håpet og ventet på en harmonisering av smittevernregler i europeisk luftfart, og er selvsagt svært glade for å få dette på plass før sommersesongen starter, sier Stein Nilsen, adm dir i Widerøe.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt å opprettholde anbefalingen om tomt midtsete da det vurderes at det vil gi minst risiko for smittespredning på fly, men viser samtidig til at dersom man likevel velger å fylle flyene helt er det viktig å opprettholde avstandsanbefalingen ellers på reisen.  

– Luftfartsbransjen er en internasjonal bransje, og vi er nå i en fase der vi gradvis åpner opp og trapper ned på tiltakene. Vi mener at blokkering av midtsete over tid kan være såpass utfordrende for luftfartsbransjen, at vi med den smittesituasjonen vi nå har, kan lempe på dette og fremdeles ha kontroll på smittespredningen. Bruk av munnbind blir ikke en del av myndighetens råd nå. Det kan flyselskapene avgjøre selv, sier helseminister Bent Høie.

Widerøe skriver i en pressemelding: Widerøe innfører krav om munnbind fra 15. juni. Krav om munnbind gjelder for alle passasjerer over 6 år fra. Passasjerene må ha med seg eget munnbind for hele reisens lengde. Munnbind skal byttes etter fire timers bruk. Passasjerer skal ha på seg munnbind før de kommer inn på flyet, og dette skal ikke tas av før passasjeren har forlatt flyet. Alle passasjerer vil få tilsendt link til en instruksjonsvideo i innsjekkings-SMS fra Widerøe. Her vil vi vise hvordan munnbind skal tas på og tas av på korrekt måte.

-Vi har nå plutselig fått 50% ekstra kapasitet å selge ut på svært kort varsel, så vi må nok påregne å selge disse billettene ut til en rabattert pris skal vi klare å fylle flyene i sommer. Det er selvsagt også svært gode nyheter for norsk reiseliv som går fra en situasjon med høye priser og ingen flybilletter, til flere tilgjengelige billetter og kampanjer. For oss som flyselskap betyr ikke dette at de økonomiske utfordringene er over, men det betyr at vi kan begynne å stable dette flyselskapet på beina igjen etter hvert som etterspørselen normaliserer seg, legger Nilsen fra Widerøe til.

Gode rutiner og hygienetiltak er fortsatt viktig

De øvrige smittevernanbefalingene i forbindelse med flyreiser gjelder fortsatt.

– Det er viktig at avstandsanbefalingen følges ellers på reisen og at vi fremdeles følger de grunnleggende smittevernrådene. Et av de viktigste tiltakene er fortsatt at passasjerer og ansatte følger de generelle rådene om hånd- og hostehygiene, og at alle som er syke holder seg hjemme, sier Hareide.

ANNONSE
Forrige artikkelKinesisk flyselskap kjøper 100 kinesiske fly
Neste artikkelNorge sier nei til preclearance på Oslo lufthavn