NASA jumbojet fotograferte dannelse av massiv stjerne 17000 lysår unna jorden

Foto: NASA

Romorganisasjonen NASA har ved hjelp av sitt flygende observatorium klart å fange en stjerne som blir dannet, 17000 lysår fra vår egen planet.

Det er ved hjelp av et Boeing 747SP-fly at NASA kan utføre søk ved hjelp av teleskoper ut mot galakser som ligger langt utenfor vår egen. Boeing 747SP-flyet er modifisert slik at det kan fly mellom 39.000 og 45.000 fot høyt med et teleskop som er 2,5 meter i diameter ombord.

Boeing 74SP-flyet er bygget i 1976 for Pan Am og ble i 1986 solgt til United Airlines, i 1997 overtok NASA flyet og utstyrte dette med en lasteluke bak i flyet hvor det infrarøde teleskopet er montert inne på dekket i flyet.

Stjernen som nå for første gang er fotografert på denne måten, ligger i en tåke som har fått navnet W51. Tåken består for det meste av hydrogen og spenningen er nå om stjernen som er i ferd med å dannes her eksploderer i en supernova, noe som vil påvirke hele vår del av universet.

Stjernen som nå dannes i melkeveien er 100 ganger større enn vår egen sol og er trolig den største stjernen i vår del av universet. NASA og det tyske DLR skal fortsette å monitorere stjernen med det flygende teleskopet.

Sjelden bilde av dannelse av en stjerne i vårt univers. Foto: NASA
ANNONSE
Forrige artikkel1000 piloter går ut i streik hos indisk flyselskap
Neste artikkelDa situasjonen var kritisk ble ambulansen med pasient i fraktet med Hercules-fly