12.6 C
Oslo
29/09/20
Hangar.no
Foto: NASA

NASA jumbojet fotograferte dannelse av massiv stjerne 17000 lysår unna jorden

Romorganisasjonen NASA har ved hjelp av sitt flygende observatorium klart å fange en stjerne som blir dannet, 17000 lysår fra vår egen planet.

Det er ved hjelp av et Boeing 747SP-fly at NASA kan utføre søk ved hjelp av teleskoper ut mot galakser som ligger langt utenfor vår egen. Boeing 747SP-flyet er modifisert slik at det kan fly mellom 39.000 og 45.000 fot høyt med et teleskop som er 2,5 meter i diameter ombord.

Boeing 74SP-flyet er bygget i 1976 for Pan Am og ble i 1986 solgt til United Airlines, i 1997 overtok NASA flyet og utstyrte dette med en lasteluke bak i flyet hvor det infrarøde teleskopet er montert inne på dekket i flyet.

Stjernen som nå for første gang er fotografert på denne måten, ligger i en tåke som har fått navnet W51. Tåken består for det meste av hydrogen og spenningen er nå om stjernen som er i ferd med å dannes her eksploderer i en supernova, noe som vil påvirke hele vår del av universet.

Stjernen som nå dannes i melkeveien er 100 ganger større enn vår egen sol og er trolig den største stjernen i vår del av universet. NASA og det tyske DLR skal fortsette å monitorere stjernen med det flygende teleskopet.

Sjelden bilde av dannelse av en stjerne i vårt univers. Foto: NASA

Andre nyheter

FAA-direktør skal fly 737 MAX selv neste uke

Hans Olav Nyborg

For å få flere reisende må flyselskapene investere i pleksiglass – Ingen vei utenom

Hans Olav Nyborg

Flyselskap ber leasingselskap om å få betale leie av fly kun per brukte flytime

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer