2.3 C
Oslo
04/03/21
Hangar.no
Foto: Avinor

Nordens første flyplass med elektriske shuttle-busser

I dag gikk premieren for Avinors elbuss-satsning på Oslo Lufthavn. Som første flyplass i Norden skal nå flere elektriske busser benyttes til å frakte passasjerer mellom gate og fly.

Fossilfri innen 2030

I juni 2018 bevilget Enova 16 millioner i støtte til Avinor Oslo Lufthavn til innkjøp av elektriske shuttlebusser. I dag ble første steg i overgangen til elbusser markert med kortesje fra Helsfyr til Oslo Lufthavn hvor overtakelsen ble høytidelig markert.

Oslo Lufthavn har som mål å bli fossilfri innen 2030, og flyplassen ønsker å bruke bare elektriske shuttlebusser innen 2026.

 Det er veldig hyggelig å kunne presentere litt positive nyheter i disse korona-tider. Jeg er stolt over at vi er den første flyplassen i Norden til å få elektriske busser som skal frakte passasjerer mellom gate og flyene. Bussene settes i drift med en gang, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby

1,2 millioner passasjer

Dette året har så langt vært langt fra normalen, men til vanlig fraktes 1,2 millioner passasjerer mellom fly og gate i busser på Norges hovedflyplass. De nyankomne bussene er 18 meter lange og er produsert av nederlandske VDL Bus & Coach.

Selv om elbusser er dyrere enn dieselbusser er det det riktige valget for fremtiden. Etter hvert som flere busser settes i produksjon regner vi med at det også vil være billigere med elbuss enn med diesel, påpeker Westby.

Andre saker

Airbus skroter elektrisk fly

Redaksjonen

Testing av elfly snart i gang mellom Østersund og Røros

Steffen Sundt

Rolls Royce og Widerøe i nytt samarbeid for å utvikle elfly

Steffen Sundt

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer