Foto: Hans Olav Nyborg

I tredje kvartal 2022 dro nordmenn på nesten 10 millioner reiser. Det er det høyeste antallet som noen gang er målt for et enkelt kvartal i reiseundersøkelsen. Vi foretok litt færre reiser i eget land i forhold til i fjor, mens kraftig vekst i reiser til utlandet bidro til at vi samlet dro på rekordmange reiser.

Reiseundersøkelsen viser at nordmenn dro på omtrent 7 millioner reiser i eget land i løpet av juli, august og september i år. Dette er en nedgang på 2,9 prosent sammenliknet med samme periode sist år.

Samtidig dro vi på litt under 3 millioner reiser til utlandet, en økning på hele 250 prosent fra 3. kvartal 2021.

2020 og 2021 var preget av reiserestriksjoner, og i løpet av disse årene reiste nordmenn i langt større grad enn tidligere i eget land, mens utenlandsreisene uteble. Etter reiserestriksjonene ble fjernet tidlig i 2022, strømmet nordmenn igjen over grensen.

– I 3. kvartal i år var antall reiser til utlandet tilbake til samme nivå som før pandemien. Samtidig har det høye antall Norgesreiser som vi så gjennom pandemien, fortsatt utover i 2022. Dette førte til at det ble gjort rekord mange reiser av nordmenn i løpet av juli, august og september i år, sier rådgiver Boyd Oyier i SSB.

Vi brukte langt mer penger på reiser

I 3. kvartal i år brukte nordmenn omtrent 71 milliarder kroner i forbruksutgifter på reise. Det er hele 26 milliarder kroner mer enn i fjor, og er det høyeste beløpet som noen gang er registret i Reiseundersøkelsen. Omtrent halvparten ble brukt på reiser i Norge og halvparten på reiser til utlandet.

Antall reiser i Norge gikk ned med 2,9 prosent i 3. kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i fjor. Forbruksutgiftene på reiser i Norge gikk også ned, med 3,9 prosent.

Forbruksutgifter på reiser til utlandet økte i takt med at antall reiser økte. I månedene juli, august og september i år brukte nordmenn til sammen rett under 35 milliarder kroner på reiser til utlandet, hele 27,5 milliarder kroner mer enn i fjor.

– Hvis vi tar et gjennomsnitt for 3. kvartal de siste fem årene, har vi brukt omtrent 4 500 kroner per reise i Norge, og omtrent 11 500 kroner per reise til utlandet. Når antall reiser til utlandet gikk kraftig opp og antall reiser til Norge var omtrent på samme nivå som i fjor, brukte vi totalt mye mer penger på reiser i år enn i fjor, sier Boyd Oyier.

På den typiske utenlandsturen reiser vi med fly og bor på hotell. På Norgesferie velger vi oftere billigere alternativer, som å kjøre bil i stedet for fly og bo på camping og egne hytter i stedet for hotell.

Rekordmange yrkesreiser

Av de om lag 10 millioner reisene som ble foretatt av nordmenn i 3. kvartal i år, var 1,5 millioner yrkesreiser . Aldri før har nordmenn foretatt så mange yrkesreiser i et 3. kvartal. Det var rekord for denne type reiser både til Norge og til utlandet.

Nordmenn dro på hele 960 000 yrkesreiser i eget land i løpet av 3. kvartal i år. Dette var 380 000 flere enn i fjor. Antall yrkesreiser i eget land har holdt seg stabilt i årene 2018 til 2021 og var dermed ikke betydelig rammet av pandemien.

Yrkesreiser til utlandet som nesten var fraværende i 2020 og 2021, tok det seg kraftig opp i 3. kvartal i år. Vi reiste på rekordmange 560 000 yrkesreiser til utlandet.

– Etter at alle reiserestriksjonene ble fjernet tidligere i år, reiste vi til utlandet som aldri før, enten det var i forbindelse med jobb eller det var på fritiden, sier Boyd Oyier.

Artikkelen er hentet fra Statistisk sentralbyrå

ANNONSE
Forrige artikkelForbyr flyselskap å selge flybilletter for neste sommer
Neste artikkelLegger fem millioner kroner i Norse-potten