Hangar.no

Norge sier nei til preclearance på Oslo lufthavn

Siden 2017 har norske myndigheter forhandlet med amerikanske myndigheter om å innføre preclearance på Oslo lufthavn, for reisende til USA. Preclearance betyr at USA åpner sin egen grensekontroll med egne bevæpnede vakter på et område dedikert for formålet på Gardermoen.

Dette gjøres for å slippe å stå i lange køer ved ankomst til USA, for å få sjekket passet og ESTA-dokumenter. I følge Samferdselsdepartementet har samtalene med amerikanske myndigheter foregått på en ryddig og bra måte, men det er norske myndigheter som har endt på standpunktet at det ikke er ønskelig med en slik ordning på Oslo lufthavn.

I følge NRK skal Norge ha besluttet å ikke gjennomføre ordningen allerede i slutten av 2019, men det er først nå den er gjort kjent.

I dag er det i følge NRK 16 land som har inngått en slik avtale med USA.

SAS sier til nettstedet at de er glade for at en slik ordning nå skrotes og ikke bli noe av.

– Ifølge våre beregninger ville det kostet rundt 465 kroner per passasjer fra Gardermoen. Det er usikkert hvor mye av dette vi kunne hentet inn gjennom økt billettpris, sier Knut Morten Johansen i SAS til NRK.

Norwegian har ønsket ordningen velkommen så lenge den ikke blir for dyr å benytte.

NRK skriver at en av utfordringen med ordningen var at reisende fra andre steder i Norge fort kunne måtte regne med en overnatting på Gardermoen, for å rekke prosessen om morgenen som er tidkrevende heter det.

Ordningen ble også for dyr for norske myndigheter.

– Det kunne nok vært fordeler for de reisende å få en slik ordning på plass, men det må være lønnsomt og mulig for Avinor å gjøre dette uten for høye kostnader. Det ble rett og slett for dyrt, sier statssekretær Ingvild Ofte Arntsen (KrF) til NRK.

Andre nyheter

Icelandair redder seg med Boeing-erstatning

Hans Olav Nyborg

Suksess for Finnairs salg av flymat på lokale matbutikker

Hans Olav Nyborg

Wizz Air utvider rutetilbudet i Norge

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer