Norge stanser alle flyvninger fra Storbritannia

Norske myndigheter har bestemt seg på lik linje med resten av Europa å stanse alle flyvninger fra Storbritannia.

Alle som har kommet med fly eller på annen måte fra Storbritannia til Norge de siste 14-dagene skal melde seg i sin kommune og må teste seg kunne Helseminister Bent Høie fortelle på en pressekonferanse i formiddag.

Det betyr også at dagens ankomster og avganger mellom Norge og Storbritannia nå innstilles. Blant annet British Airways og SAS flyvninger i dag og dagene fremover.

– Vi må sikre at virusvarianten som er påvist i Storbritannia i minst mulig grad sprer seg til Norge. Derfor stanser vi nå direkteflygninger fra Storbritannia og strammer inn tiltak for reisende fra dette området. Dette er i tråd med råd vi har fått fra Helsedirektoratet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Målet er å få bedre oversikt over situasjonen med det muterte viruset og gjennomføre nødvendige tiltak. I tillegg til stans i flygninger innføres flere tiltak overfor reisende fra Storbritannia frem til 10. januar. Hovedregelen om karantene i 10 døgn gjelder fortsatt. I tillegg stilles krav om:       

  • PCR-test (Covid 19-test) innen et døgn etter ankomst i Norge og deretter ny test tidligst dag 7 etter innreise fra Storbritannia.
  • PCR-test så snart som mulig for reisende som er kommet til Norge fra Storbritannia siste 2 uker.
  • Krav om ankomstregistrering. 
  • Krav om melding til kommunen der den reisende skal oppholde seg.
  • Gjeldende unntak fra innreisekarantene gjelder som utgangspunkt ikke for reisende fra Storbritannia, med unntak av visse bestemmelser.

Det er anslått at den nye virusvarianten kan være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige virusvarianten. Viruset ser ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom.

Helsedirektoratet fikk søndag i oppdrag å styrke informasjonen om karantenereglene til alle som kom reisende fra Storbritannia og alle som er ankommet fra Storbritannia de siste 14 dagene, blant annet med sms-varsling. Helsedirektoratet fikk samtidig i oppdrag å vurdere ytterligere tiltak.

– Det er svært viktig at alle som har ankommet fra Storbritannia de siste 14 dagene tester seg og etterlever disse reglene, sier Høie.

ANNONSE
Forrige artikkelUtsetter og bremser leveransen av nye MAX-fly
Neste artikkelBelavia mottok første nye Embraer E2