Norwegian kansellerer kjøp av 97 nye fly

Foto: Hans O. Nyborg

Flyselskapet Norwegian har valgt å kansellere kjøp av til sammen 97 fly fra Boeing. Det er fem Boeing 787 Dreamlinere og 92 Boeing 737 MAX som flyselskapet nå velger å avbryte kjøpet av.

I følge en børsmelding varsler også selskapet rettslige skritt mot flyprodusenten Boeing. Selskapet har også varslet oppsigelse av Goldcare vedlikeholdsavtalen det har med Boeing.

Det er først og fremst det faktum at Boeings 737 MAX har stått på bakken siden mars 2019, som gjør at Norwegian velger å kansellere kjøp av de gjenstående flyene. Men det ligger også en finansiell utfordring bak kanselleringen. Koronakrisen gjør at selskapet også må snu alle stener når det gjelder innførsel av nye fly i flåten kontra utviklingen av antallet passasjerer som flyr på selskapets nettverk.

Norwegian venter ikke at tallene på antall ruter og passasjerer vil kunne komme tilbake til 2019-nivået før i 2022.

Flyselskapet skriver i sin pressemelding at det har ført samtaler med Boeing over lengre tid, for å få en kompensasjon for tapte inntekter rundt at MAX-flyene har stått på bakken, men dette har så langt ikke ført frem til en avtale med produsenten.

I følge E24 er flyprodusenten svært ordknapp som alltid overfor nyhetene.

– Norwegian Air Shuttle er en langvarig Boeing-kunde. Som med mange andre aktører som går gjennom en utfordrende tid, jobber vi med å finne veien videre, skriver en talsperson for Boeing i en e-post til E24.

Kanselleringen av flykjøpet er også Norwegians måte å presse frem en avtale med Boeing for kompensasjon rundt at MAX-flyene har stått på bakken.

Boeing har flere Dreamlinere og en rekke MAX-fly som er ferdig produsert med Norwegians spesifikasjoner og farger, stående klare i Seattle, Victorville, Mooses Lake og Charlston.

ANNONSE
Forrige artikkelNær 1600 SAS-ansatte må gå i Danmark
Neste artikkelDanmark og Sverige fyller opp kontoen hos SAS med 12 milliarder kroner