Hangar.no

Norwegian la frem resultat – Vil kutte mer kapasitet i 2020

Norwegian fremla torsdag sitt resultat for fjerde kvartal. Det viser at omsetningen i 2019 var 43,5 milliarder kroner, en økning på åtte prosent sammenlignet med 2018.

Økningen skyldtes høyere enhetsinntekter og økte tilleggsinntekter per passasjer. Norwegians endring i strategisk fokus fra vekst til lønnsomhet resulterte i en kapasitetsvekst (ASK) på én prosent mens enhetsinntektene økte syv prosent.

Fyllingsgraden var på 86,6 prosent, og mer enn 36 millioner kunder valgte å reise med Norwegian i løpet av 2019.

– 2019 var en ny epoke for Norwegian da selskapets strategi endret seg fra vekst til lønnsomhet. Vi nådde målet om å spare 2,3 milliarder kroner gjennom #Focus2019, samt flere positive økonomiske milepæler. Overgangen til lønnsomhet fortsetter med transformasjonsprogrammet NEXT for å bygge en sterk, bærekraftig og lønnsom virksomhet til fordel for våre kunder, ansatte og aksjonærer, sier Norwegians finansdirektør Geir Karlsen.

Snur alle steiner for å få lønnsomhet

Norwegian kunne fortelle under en pressekonferanse torsdag at selskapet har gjennom 2019 gjennomført en rekke tiltak for å bedre lønnsomheten. Kostnadsreduksjonsprogrammet #Focus2019 kom i mål med et kutt på 2,3 milliarder kroner for hele året med 444 millioner kroner i fjerde kvartal. Selskapet har i tillegg utsatt flyleveranser, solgt fly, solgt Bank Norwegian-aksjene og innenriksoperasjonen i Argentina, samt hentet inn ny egenkapital for å styrke likviditeten.

– I løpet av 2020 er vårt mål å snu utfordringer til muligheter. Vi er fortsatt opptatt av å tilby større valgmuligheter til kundene, bidra til en mer bærekraftig luftfart og utvikle våre produkter og tjenester. Norwegian har forandret måten vi reiser på, og som selskap skal vi fortsette å gjøre det vi kan for å tiltrekke oss enda flere kunder, enten de reiser i jobb eller privat, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram.

Tallene for 2019 ble påvirket negativt av utfordringene med Boeings 737 MAX-fly og Rolls-Royce-motorene å selskapets Dreamlinere. Resultatet for året endte med et tap på 1,6 milliarder kroner, mens det underliggende driftsresultatet før eierkostnader (EBITDAR) doblet seg til 6,5 milliarder kroner.

Norwegian kunne i dag varsle at kapasiteten neste år skal kuttes med 13 til 15 prosent, opp fra høstens 2020-anslag på 10 prosent.

Andre nyheter

Wizz Air utvider rutetilbudet i Norge

Hans Olav Nyborg

Icelandair-musikkfestival skal strømmes fra Island

Hans Olav Nyborg

SAS mottok første Airbus A321LR

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer